Saopštenja za javnost

U tvornici Jelšingrad u Banja Luci uništena su 1.972 komada oružja i dijelova oružja

21.9.2021

U tvornici Jelšingrad u Banja Luci uništena su 1.972 komada oružja i dijelova oružja. Ovu aktivnost provodio je Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH uz pomoć UNDP-a u Bosni i Hercegovini i Regionalnog centra za kontrolu malog i lakog oružja (SEESAC).

Predaja, prikupljanje i uništavanje oružja  jedan je od važnih strateških ciljeva iz dokumenta „Strategija za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini“, a njegova provedba predstavlja nastavak napora na smanjenju rizika od malog oruzja i lakog naoružanja kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu.

Prikupljeno i uništeno malo oružje i lako naoružanje rezultat je operativnog rada policijskih agencija u BiH, a činom njegovog uništavanja iskazana je spremnost da se nastavi sa aktivnostima na smanjenju broja nelegalnog oružja u BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH i Koordinacioni odbor za kontrolu malog i lakog oružja u BiH se zahvaljuje UNDP BiH i Ragionalnom centru za kontrolu malog i lakog oružja (SEESAC) na pruženoj podršci u realizaciji ove aktivnosti.