Saopštenja za javnost

Planska NATO NICS konferencija u Neumu

23.8.2021

Planska NATO NICS konferencija, u organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i učešće predstavnika Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS, Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH, Crvenog križa/krsta BiH i Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona održava se u Neumu od 23. do 25.08.2021. godine.

Učesnici će se tokom trodnevne konferencije upoznati sa načinom rada NICS sistema, koji će biti korišten tokom terenske vježbe "Mostar 2021". Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Ismet Fatih Čančar ukazao je na važnost korištenja jednog od najnaprednijih sistema za brži i efikasniji odgovor na elementarne nepogode.  Posebno je istakao važnost uključenja Oružanih snaga BiH u ovaj sistem, čime će dosadašnja civilno-vojna saradnja u spašavanju ljudi i imovine biti dodatno unaprijeđena. 

Sistem Komandnog sistema upravljanja kriznim situacijama (Next Generation Incident Command System – NICS) je online platforma koja omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju između tijela za zaštitu i spašavanje u vanrednim situacijama.

 

3 FOTO GALERIJA