Saopštenja za javnost

POZIV NA KONFERENCIJU ZA MEDIJE U POVODU SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

30.7.2021

Zemaljski muzej, botanička bašta, PETAK, 30. juli/srpanj 2021. U 11.00h

Poštovani/poštovana,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na konferenciju povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima koja će se održati u Zemaljskom muzeju, botanička bašta u petak, 30. juli/srpanj 2021.g. u 11.00 sati.

Na koferenciji medijima će se obratiti:

  • Robert R. Lopez, USAID v.d. direktor Misije u BiH
  • Stephen T. Glaser, US DoS/ INL direktor u BiH,
  • Laura Lungarotti, Sub-regionalna koordinatorica za Zapadni Balkan/šefica Misije IOM u BiH
  • Samir Rizvo, Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstvo sigurnosti BiH;  
  • Mirsad Ribić, specijalizirani istražilac/lokalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Vlada Brčko Distrikta         

Nakon obraćanja učesnika na konferenciji planirano je vrijeme za pitanja  novinara za g. Samira Rizvu i g-đu Lauru Lungarotti.

Ovogodišnji slogan obilježavanja Svjetskog dana u borbi protiv trgovine na globalnom nivou je "Glasovi žrtava vode put" čime se žrtva trgovine ljudima stavlja u središte kampanje i ističe važnost slušanja i učenja od preživjelih trgovine ljudima. Kampanja prikazuje preživjele kao ključne aktere u borbi protiv trgovine ljudima i fokusira se na ključnu ulogu koju imaju u uspostavljanju efikasnih mjera za sprečavanje ovog zločina, identifikaciju i spašavanje žrtava i pružanje podrške na putu ka rehabilitaciji.

Ova godišnjica ujedno predstavlja jedinstvenu priliku da Međunarodna organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini zajedno s Državnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima u BiH pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predstavi aktivnosti realizovane u okviru projekta „Kratkoročna i srednjoročna podrška u naporima u oblasti borbe protiv trgovine ljudima u BiH” kojeg financiraju Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Ured za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (US DoS / INL). Naročit značaj predstavlja ovogodišnji Globalni izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima kojeg objavljuje Vlada Sjedninjenih Američkih Država i napredak koji je prepoznat u BiH.

Za više informacija kontaktirajte:

Edita Selimbegović,                                                                                                              

eselimbegovic@iom.int