Saopštenja za javnost

Položen kamen temeljac za izgradnju dvije dvorane na Lipi za boravak porodica i maloljetnika

1.7.2021

Radovi na izgradnji privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata na Lipi kod Bihaća, odvijaju se planiranom dinamikom i očekuje se da će biti spreman za prijem migranata prije nadolazeće zime.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pokrenulo je izgradnju ovog kampa nakon što su krajem prošle godine u požaru uništeni objekti na Lipi u kojima su boravili migranti. Novi centar imat će kapacitet za 1.500 osoba i bit će adekvatan za boravak migranata i tokom zimskog perioda.

Doprinos izgradnji ovog centra u kojem će boraviti i porodice sa djecom te maloljetnici bez pratnje dao je i Papa Franjo ličnom donacijom za izgradnju dvije dvorane koje će imati višenamjensku primjenu za porodice i maloljetnike. Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Saša Kecman zahvalio se Svetoj Stolici za ovu velikodušnu podršku i brigu za najugroženije kategorije migranata, a to su porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje.

Uz predstavnike Ministarstva sigurnosti BiH, današnjem svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovao je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Luigi Pezzut.

Ovo je druga donacija pape Franje za migrante u BiH, nakon što je prošle godine podržao i izgradnju "socijalnih kutaka" u prihvatnim centrima Ušivak i Sedra.

 

9 FOTO GALERIJA