Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić na regionalnoj ministarskoj konferenciji Brdo procesa u Portorožu

10.6.2021

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić prisustvuje regionalnoj ministarskoj konferenciji Brdo procesa. Na ovom skupu u Portorožu ministri unutrašnjih poslova zemalja regiona razgovaraju o jačanju saradnje u oblasti migracija i efikasnijem upravljanju migracijskim tokovima.

Najavljeno je će Slovenija tokom predsjedavanja EU staviti borbu protiv ilegalnih migracija kao jedan od priopriteta. U fokus će biti stavljene zemlje Zapadnog Balkana, a najavljana je i značajnija podrška za bolje upravljanje migracijskim tokovima.

Iskazana je potreba za dodatnom saradnjom sa EU u ovoj oblasti, a nadležne agencije EU, prvenstveno Frontex, su pozvane su da u potpunosti iskoriste svoje mogućnosti za pružanje operativne pomoći, raspoloživih resursa i stručnosti kako bi se ojačalo upravljanje migracijama u regionu.

Ministar Cikotić je upoznao učesnike konferencije sa aktivnostima koje BiH poduzima za efikasnije upravljanje migracijama. Data je puna podrška institucijama BiH kako bi što prije došlo do potpisivanja Sporazuma za Frontex-om i na taj način poboljšali zaštitu granice BiH. Kada je u pitanju BiH, Cikotić je istakao potrebu uključivanja svih nadležnih institucija u BiH u upravljanje migracijama i ravnomjernog rasporeda tereta migrantske situacije na cijeloj teritoriji BiH. Upoznao je ministre i sa započetim radovima na izgradnji privremenog prihvatnog centra u USK, ali i važnosti da ovakvi centri također budi razmješteni na cijeloj teritoriji BiH.

Među važnim koracima koje je BiH poduzela u cilju vraćanja ilegalnih migranata naveo je potpisivanje Sporazuma o readmisiji sa Pakistanom, te započete pregovore sa još nekoliko država iz kojih dolazi najviše migranata. U cilju smanjenja pristiska ilegalnih migracija, poduzimaju se mjere na jačanju kontrole i zaštite istočne granice, te provode akcije presjecanja krijumčarenja osoba i razbijanja grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Također, na konferenciji u Portorožu ministri su razgovarali o prevenciji i istragama iskorištavanja djece na online mrežama.

 

3 FOTO GALERIJA