Saopštenja za javnost

Radionica u Bihaću - Poboljšana migrantska situacija u BiH, domaće institucije preuzimaju upravljanje privremenim prihvatnim centrima

31.5.2021

Dvodnevna radionica “Pomoć migrantima u Bosni i Hercegovini - pristupi unutar i izvan privremenih prihvatnih centara” otvorena je danas u hotelu Natura Art u Bihaću.

Na radionici su predstavljeni trendovi kretanja migranata unutar Bosne i Hercegovine, sa fokusom na Unsko-sanski kanton i potencijalni scenariji u nadolazećim mjesecima, te definiranje uloga i odgovornosti između aktera u smislu primopredaje Službi za poslove sa strancima upravljanje privremenim prihvatnim centrima, kao i potencijalne potrebe za izgradnjom kapaciteta.

U uvodnom obraćanju šef kabineta ministra sigurnosti BiH Senahid Godinjak je istakao da se na  ovoj radionici očekuje definiranje konkretnih zadataka, prvenstveno na koji način domaće institucije, odnosno Služba za poslove sa strancima, može da u potpunosti preuzme upravljanje prihvatnim centrima. Dodao je da se ne smije dozvoliti da građani trpe zbog nekapacitiranosti institucija, te izostanka uključenosti svih nivoa vlasti na cijelom prostora BiH. Sa sigurnosnog aspekta, veoma važnim je ocijenio nastavak zatvaranja divljih lokacija na kojima borave migranti i njihovo izmještanje u prihvatne centre.    

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić naglasio je važnost da domaće institucije preuzmu upravljanje migracijama te najavio jačenje uloge SPS u preuzimanju i upravljanju privremenim prihvatnim centrima.

Naglasio je da je zahvaljujući aktivnijem učešću Ministarstva sigurnosti BiH te partnerskih agencija situacija sa migrantima u posljednjih nekoliko mjeseci značajno poboljšana. Također, pohvalio je ulogu i saradnju sa gradom Bihaćem i policijom USK u rješavanju migrantske situacije.  

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić se osvrnuo na ranije probleme koje je USK i Grad Bihać imao sa migrantima te poboljšanja koja su napravljena u upravljanju migracijama. Pohvalio je ulogu Ministarstva sigurnosti BiH i Službe za poslove sa strancima te  istakao da je način na koji se sada radi treba nastaviti i u budućnosti.

Šefica misije IOM Bosni i Hercegovini Laura Lungarotti je izrazila očekivanje da će se dosadašnje pertnerstvo nastaviti i da će u budućnosti dobiti nove oblike saradnje.