Saopštenja za javnost

Simulacijska vježba zaštite i spašavanja u BiH “Koordinacija 2021”

26.5.2021

Simulacijska vježba zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Koordinacija 2021” biće izvedena od 21. do 25. juna 2021. godine u Domu oružanih snaga u Sarajevu. Cilj vježbe je testiranje međunarodne saradnje i koordinacije institucija u Bosni i Hercegovini i nevladnih organizacija u području planiranja i pripravnosti za vanredne situacije i ocjena sposobnosti pružanja informacija za javnost.

U vježbi učestvuju predstavnici nadležnih institucija i organa Bosne i Hercegovine, te sa nivoa Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine, vojnih i civilnih zvaničnika, vladinih i nevladinih agencija i organizacija koje sarađuju u odgovoru na prirodne i druge nesreće. 

“Bosna i Hercegovina i područje Balkana seizmički su aktivni sa mogućnošću razornih zemljotresa o čemu nas uče iskustva iz prošlosti, a što se potvrđuje i danas. Posljednjih godina svjedoci smo i sve većeg uticaja klimatskih promjena širom svijeta koje za posljedicu imaju gubitak života i velike materijalne štete. Zbog toga sve više postoji potreba za pravovremenim i brzim izvještavanjem, efikasnom komunikacijom, organizacijom i izgradnjom kapaciteta za rješavanje ovakvih vanrednih izazova”, rekao je prof. dr. Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

“Kada se dogodi prirodna ili druga nesreća jedino rješenje je biti dobro pripremljen. Posvećeni smo koordinisanom radu svih nadležnih institucija i organizacija kako bismo spasili živote i spriječili patnju”, dodao je ministar Cikotić.

Scenarij simulacijske vježbe “Koordinacija 2021”, koji će se realizovati bez aktivnosti na terenu, nastao je kao rezultat jednogodišnjeg rada kroz niz radionica o planiranju vježbi u vanrednim situacijama, odnosno razornog zemljotresa na području Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

Simulacijska vježba “Koordinacija 2021” pruža priliku za kontinuirano poboljšanje efektivnosti i efikasnosti internih procedura institucija u Bosni i Hercegovini, a biće realizirana u okviru Programa civilne i vojne saradnje i pripreme za vanredne situacije Ministarstva odbrane SAD-a, koji podržava partnerske države NATO-a u izgradnji kapaciteta za pripravnost i odgovor na prirodne i druge nesreće uz posredovanje kancelarije za odbrambenu saradnju(ODC Bosnia) Ambasade SAD u BiH i učešće CMEP (Civil Military Emergency Program) Tima SAD.