Saopštenja za javnost

Delegacije Ministarstva sigurnosti BiH, MUP-a KS i Općine Ilidža obišli centar u Blažuju – Stvaranje boljih sigurnosnih uslova za građane Ilidže

5.2.2021

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić danas je sa načelnikom općine Ilidža Nerminom Muzurom, ministrom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admirom Katicom, direktorom Službe za poslove sa strancima BiH Slobodanom Ujićem i šeficom Misije IOM u BiH Laurom Lungarotti obišao privremeni prihvatni centar Blažuj.

Cilj posjete, koja je od svih učesnika ocijenjena veoma uspješnom i korisnom, bio je uvid u trenutno stanje u ovom centru, kao i identificiranje ključnih izazova u upravljanju centrom i migrantskom situacijom.

Kao ključni prioritet je definisano povećanje sigurnosti unutar centra, ali istovremeno i sigurnosti građana koji žive u neposrednoj blizini, ali i cijele općine Ilidža. To se prvenstveno odnosi na postavljanje ograde oko kampa, videonadzora, ulične rasvjete te uređenje puta.

Ministar Cikotić je naglasio da neće biti prijema novih migranata u Blažuj, koji je preopterećen, te da se u narednom periodu očekuje postepeno smanjenje broja osoba u centru. To bi uz zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH za ravnomjeran raspored centara u cijeloj BiH trebalo poboljšati sigurnosnu i humanitarnu situaciju u Blažuju.

Načelnik Muzur je naglasio da ova općina želi biti partner u rješavanju migrantske situacije, ali je istakao da je neodrživo i nepravedno da više od polovine registrovanih migranata boravi na području ove lokalne zajednice.

Sastanku je prisustvovao i predstavnik Delegacije EU u BiH Richard Masa, te je razgovarano i o mogućnosti realizacije projekata kojim bi se poboljšala sigurnost i stvorili povoljniji uslovi za život građana na ovom području.

 

 

 

3 FOTO GALERIJA