Saopštenja za javnost

Cikotić primio u oproštajnu posjetu generalmajora Trischaka i novoimenovanog komandata EUFOR-a u BiH Alexandera Platzera

8.12.2020

Komandat EUFOR-a u BiH generalmajor Reinhard Trischak na današnjem sastaku u Sarajevu sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem, ocijenio je veoma uspješnom i sadržajnom saradnju koja se u proteklih godinu i po dana odvijela između dvije institucije.

Generalmajor Trischak, uz rezimiranje dostadašnjih odnosa, izrazio je očekivanje da će se takva saradnja nastaviti i sa njegovim nasljednikom na ovoj poziciji generalmajorom Alexanderom Platzerom, koji je također prisustvovao današnjem sastanku.  

Generalmajor Platzer će dužnost komandanta EUFOR-a preuzeti u januaru iduće godine, a ova posjeta je u cilju upoznavanja sa partnerskim institucijama i zvaničnicima u BiH.

Ministar Cikotić je istakao važnu ulogu i veliki doprinos EUFOR-a u jačanju sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, koja se ogledala i kroz podršku sigurnosnim strukturama i lokalnim institucijama, posebno kada je u u pitanju otklanjanje posljedica prirodnih i drugih nesreća te zajedničku borbu protiv sigurnosnih prijetnji.

Naglasio je da su glavni vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine evropske integracije te da će i ubuduće biti nastavljena intenzivna saradnja sa institucijama Evropske unije, uključujući i vojnu operaciju EU u Bosni i Hercegovini (EUFOR).  

Cikotić je generalmajoru Trischaku poželio uspješan nastavak karijere, a Platzeru uspjeh na novoj dužnosti u BiH.