Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić razgovarao sa ambasadorom Nelsonom

8.10.2020

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Nelsonom.

Razgovarano je o nastavku saradnje između BiH i SAD u oblasti borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije. Razgovarno je i o ukupnoj sposobnosti sistema sigurnosti BiH kako bi bio sposoban da odgovori na sigurnosne izazove unutar državnih granica, a BiH učinio što kredibilnijim partnerom u međunardonimn mehanizmima sigurnosti.

Također, ukazano je na važnost provođenja obaveza u oblasti borbe protiv trgovine ljudima. Ministar Cikotić je iskazao opredjeljenost Ministarstva sigurnosti BiH za puni doprinos i podršku drugim institucijama u cilju provođenje svih obaveza iz Strategije za borbu protiv trgovine ljudima, od čega zavisi i nastavak pomoći vlade SAD, uključujući vojnu pomoć i pomoć USAID-a.

Ministar Cikotić upoznao je ambasadora Nelsona i sa trenutnom sigurnosnom situacijom u BiH, te problemima koji se odnose na rješavanje migrantske krize.

 

2 FOTO GALERIJA