Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Cikotića sa ambasadoricom Bukinac

7.10.2020

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadoricom Republike Slovenije u BiH Zoricom Bukinac.

Ocijenjeno je da dvije države imaju izuzetno dobru saradnju u oblasti sigurnosti, te da su uspostavljeni partnerski odnosi u brojnim oblastima i reformskim procesima.

Slovenija je jedan od ključnih partnera sigurnosnim agencijama u BiH u procesu evropskih integracija te usvajanja standarda EU u ovoj oblasti. U tu svrhu održane su brojne obuke i prenos iskustava. Ambasadorica Bukinac i ministar Cikotić izrazili su obostranu spremnost da se ova uspješna saradnja nastavi i ubuduće.

Tokom sastanka osvrnuli su se i na najnoviji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, te je konstatovano da su pred institucijama BiH, pa i sigurnosnim sektorom, brojne obaveze koje je potrebno realizirati.

Ministar Cikotić također je upoznao ambasadoricu Bukinac i sa trenutnom sigurnosnom situacijom u BiH, posebno sa izazovima i mjerama za upravljanje ilegalnim migracijama.