Saopštenja za javnost

Odvojeni susreti ministra Cikotića sa Kavalec i Nederom

5.10.2020

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić imao je danas u Sarajevu odvojene sastanke sa šeficom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadoricom Kathleen Kavalec, te stalnom predstavnicom UNDP-a BiH Stelianom Nederom.

Glavna tema razgovora sa ambasadoricom Kavalec bila je aktuelna sigurnosna situacija sa posebnim naglaskom na migrantsku krizu u BiH.

Ministar Cikotić je uz prezentiranje mjera koje se poduzimaju u cilju efikasnijeg upravljanja migrantskom krizom, borbe protiv ilegalnih migracija i krijumčaranja ljudi, naglasio da trenutno veliki izazov pred nadolazeću zimu predstavlja i humanitarno zbrinjavanje migranata i smanjenje pritiska na lokalne zajednice.

Također, razgovarano je i o saradnji Ministarstva sigurnosti i OSCE-a u oblasti cyber sigurnosti.

Tokom susreta sa stalnom predstavnicom UNDP-a BiH Stelianom Nederom, istaknuta je veoma uspješna dosadašnja saradnja, koja je vidljiva kroz brojne realizovane zajedničke projekte. Poseban fokus je bio na saradnji u oblasti suzbijanja zloupotreba malog oružja i lakog naoružanja, te je konstatovano da će se nastaviti intenzivna saradnja u ovoj oblasti, koja je ocijenjena veoma važnom za povećanje sigurnosti građana.  

2 FOTO GALERIJA