Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić i zamjenik Jović u Zvorniku – U borbi protiv ilegalnih migracija prioritet je zaštita istočne granice

24.9.2020

Delegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom Selmom Cikotićem i zamjenikom ministra Nedeljkom Jovićem danas je posjetila općinu Zvornik, gdje su sa direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem i komandantom EUFOR-a generalmajorom Reinhardom Trischakom obišli granični prijelaz Karakaj.

Ministar Cikotić i zamjenik Jović obilaskom istočne granice BiH i susretom sa pripadnicima Granične policije BiH, upoznati su sa trenutnim stanjem na terenu i mjerama koje se primjenjuju u cilju bolje kontrole granice i spriječavanja ulazaka ilegalnih migranata u našu zemlju.

Ministar Cikotić je istakao da je prioritet Ministarstva sigurnosti BiH u borbi protiv ilegalnih migracija upravo efikasnija kontrola istočne granice BiH. Naglasio je da je ključno opremanje Granične policije BiH sofisticiranom opremom koja će olakšati njihov rad na terenu, te kadrovsko jačanje ove policijske agencije. U tom pravcu već su poduzeti konkretni koraci, kao što je odobrenje za zapošljavanje 300 novih graničnih policajaca.

Također, održan je sastanak sa predstavnicima lokalne zajednice i policije gdje je domaćin bio gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović. Razgovarano je o problemima migrantske krize te budućoj saradnji i podršci u rješavanju ovih sigurnosnih izazova.

 

3 FOTO GALERIJA