Saopštenja za javnost

Sastanak Cikotić – Macdonald: Upravljanje ilegalnim migracijama glavni prioritet Ministarstva sigurnosti BiH

28.8.2020

Prioritet Ministarstva sigurnosti BiH i nadležnih agancija je da napravi iskorak u sigurnosnom aspektu upravljanja migrantskom situacijom u BiH, prvenstveno kroz jačanje kontrole i nadzora istočne granice kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata.

Istovremo, važan segment je i osiguranje adekvatnih humanitarnih uslova i zbrinjavanje migranata koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine, kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić tokom današnjeg sastanka u Sarajevu sa koordinatoricom Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald.

Zbog toga je naglašena važnost nastavka saradnje BiH i UN u ovoj oblasti te pružanja pomoći institucijama BiH nadležnim za upravljanje migracijama.

Ministar Cikotić je ovom prilikom upoznao Macdonald sa konkretnim koracima koje namjerava poduzeti u rješavanju ovog sigurnosnog i humanitarnog problema, kojim je posebno opterećan Unsko-sanski kanton. Naglasio je važnost osiguranja adekvatnih uslova za smještaj migranata i njihovo izmještanje sa ulica i gradskih sredina, čime bi se smanjio pritisak na stanovništvo i privredu lokalnih zajednica.