Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Cikotića sa britanskim ambasadorom Fieldom

20.8.2020

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić sastao se danas u Sarajevu sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Nj.E Mattom Fieldom.

Sastanak je bio nastupnog karaktera u kojem se razgovaralo o aktuelnoj situaciji, kao i o najvećim sigurnosnim i humanitarnim izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, migrantskoj krizi, te borbi protiv pandemije uzrokovane Covid-19.

Čestitajući ministru Cikotiću na imenovanju, ambasador Field je istakao: “Sigurnosne prijetnje, bilo da su terorizam, kriminal ili prirodne nesreće, ne poštuju granice, tako da im se zajedno moramo suprostaviti”, rekao je ambasador. “Ujedinjeno Kraljevstvo ima dugu tradiciju u pružanju podrške bh.sigurnosti. Bilo mi je zarovoljstvo obavijestiti ministra o našoj pomoći koja uključuje obuku policijskih agencija diljem zemlje u policijskom radu zasnovsnom na obavještajnim podacima, dijeljenje iskustava u borbi protiv nasilnog ekstremizma, podržavanje strategija za borbu protiv teškog organizovanog kriminala, ilegalne trgovine, finansija i korupcije, smanjenje nezakonitog oružja, kao i praktičnu  pomoć za forenzičke i IT sisteme. Sve je to od dobrobiti za BiH, ali je i u našem državnom interesu. Ujedinjeno Kraljevstvo je predano nastavku takve podrške.“

Ministar Cikotić je izkazao važnost nastavka i unapređenja uspješne saradnje između Ministarstva sigurnosti BiH i Ujedinjenog Kraljestva.