Saopštenja za javnost

Jović na Ministarskoj konferenciji o borbi protiv ilegalnih migracija u EU i Zapadnom Balkanu – Ilegalne migracije predstavljaju veliki sigurnosni i humanitarni izazov za BiH

23.7.2020

Ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti Zapadnog Balkana i predstavnici Evropske unije na današnjoj video konferenciji razgovarali su o modelima efikasnije borbe protiv neregularnih migracija duž istočno-mediteranske rute. Konferenciji su prisustvovali i potpredsjednik Evropske komisije za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas, komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer, te predstavnici Frontex-a i ICMPD-a.

Bosnu i Hercegovinu je na ovoj važnoj konferenciji predstavljao zamjenik ministra sigurnosti BiH Nedeljko Jović, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar. Jović je predstavio trenutno stanje u BiH te istakao najveće izazove sa kojima se sureću sigurnosne agencije u suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv trgovine ljudima.

Više od 60 hiljada ilegalnih migranata koji su u protekle dvije i po godine registrovani na teritoriji BiH i trenutni ulazak oko 150 migranata dnevno, predstavlja veliki sigurnosni i humanitarni izazov za BiH, naglasio je Jović. Za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija neophodno je jačanje kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH i organa za migracije i azil u cilju veće efikasnosti u borbi protiv nezakonitih migracija u zemlji, jačanje kapaciteta svih policijskih agencija za borbu protiv krijumčarenja migranata, te bolje provođenje sporazuma o readmisji.  Jović je dodao da BiH od EU očekuje materijalnu pomoć, podršku u organizaciji povrataka ilegalnih migranata u zemlje porjekla kao i razmjenu informacija i najboljih praksi.

S obzirom da se pritisak ilegalnih migracija povećava, dogovoreno je udruživanje snaga u borbi protiv ilegalnih migracija. Osim zaštite vanjskih granica EU, najavljena je podrška zemljama Zapadnog Balkana u zaštiti svojih granica. U zajedničkoj deklaraciji koja je usvojena danas, naglašeno je da se neće se tolerisati ilegalni prelasci granice, najavljeno ubrzanje povratka osoba kojima ne treba međunarodna zaštita u zemlje porijekla kao i razmjena informacija i jačanje operativne saradnje u razbijanju grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Video možete preuzeti sa linka https://we.tl/t-W38eD0Tv4q

                 

2 FOTO GALERIJA