Saopštenja za javnost

Sastanak zamjenika Jovića i komandanta EUFOR-a Reinharda Trischaka

22.6.2020

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Nedeljko Jović primio je danas u Sarajevu komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Reinharda Trischaka sa saradnicima, sa kojim je razgovarao o trenutnoj sigurnosnoj situaciji, te budućoj saradnji sigurnosnih agencija i EUFOR-a.

Generalmajor Trischak je upoznao zamjenika Jovića sa pripremama za vježbu „Brzi odgovor 2020“ koja je planirana krajem avgusta. U ovoj redovnoj vježbi koju organizira EUFOR  učestvovat će i agencije za provođenje zakona na nivou BiH.

Razgovarano je i o migracijama u BiH, gdje je naglašen sigurnosni aspekt ovog problema, ali također i humanitarni odgovor na ovaj globalni izazov koji iziskuje saradnju svih nadležnih institucija i agencija. U okviru sigurnosnih problema, izražena je zabrinutost zbog evidentiranih napada ilegalnih migranata na policijske službenike.

Također, tema sastanka je bio i povratak boraca sa sirijskog ratišta, gdje je istaknuto da nadležne agencije trebaju da nastavljaju pratiti ovu problematiku. Također, razgovarano je i o obezbjeđenju komemoracije u Srebrenici 11. jula, te potrebi saradnje nadležnih sigurnosnih agencija tokom održavanja ovog skupa. 

                          

3 FOTO GALERIJA