Saopštenja za javnost

Radončić i Lindenberg - Poljska pomoć koja dolazi po drugi put pokazuje da ćemo i dalje biti prioritet zemalja EU

1.6.2020

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i ambasador Republike Poljske u Bosni i Hercegovini Jaroslaw Lindenberg danas su u Sarajevu prisustvovali primopredaji drugog kontigenta pomoći Republike Poljske za borbu protiv pandemije korona virusa.

Donacija se sastoji od 100.000 zaštitnih maski i 10.035 litara sredstva za dezinfekciju.

Ambasador Lindenberg  je naglasio da se radi o pomoći koju je Poljska pružila zemljama zapadnog Balkana pri čemu je svaka zemlja dobila je isti broj maski i dezinficijensa.

“Pandemija je još tu i ova pomoć će biti potrebna. Ovo je izraz naše solidarnosti, naših prijateljskih odnosa sa zemljam zapadnog Balkana. Potvrda interesa koje Poljska veže sa zapadnim Balkanom u okviru EU integracija. Poljska je jedan od najvećih zagovornika evropskih integracija zapadnog Balkana. Hvala ministru Radončiću za odličnu saradnju u svim logističkim pitanjima vezanim za ovu pomoć. Sve je bilo na najvišem nivou – istako je Lindenberg.

Ministar Radončić je kazao da BiH ima privilegiju da su zemlje EU u cijeloj pandemiji pokazale veoma solidaran i odgovoran odnos prema našim građanima.

- Poljska pomoć koja dolazi po drugi put pokazuje da ćemo i dalje biti prioritet zemalja EU. Ostaje nam da se iskreno zahvalimo na toj pomoći i da na sve načine činimo da ova zemlja svojom efikasnošću, odgovornošću ispunjava uslove na putu ka EU. Ova pomoć, vezana uz NATO, je dodatni razlog da mi svi koji zagovaramo NATO integracije i dalje nastavimo to da radimo sa puno entuzijazma. Još jednom zahvaljujemo njegovoj ekselenciji i Vladi Poljske na pomoći – kazao je Radončić.

 

3 FOTO GALERIJA