Saopštenja za javnost

Donacija Austrije za borbu protiv korona virusa – Pomoć pravih prijatelja u najtežim trenucima

8.5.2020

Primopredaja opreme koju je donirala Vlada Republike Austrije za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv korona virusa održana je danas u Sarajevu. Primopredaji su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ambasadorica Republike Austrije Ulrike Hartmann i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno.

Nakon zahtjeva za pomoć, koji je Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo putem Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu, Austrija je poslala rukavice, deke, higijenske pakete, jednokratne posteljine i dezinfekcijska sredstva.

Ministar Radončić je istakao da je Austrija i ranije pomagala BiH, te da je i sada odgovorila na poziv za pomoć “kako to rade pravi prijatelji u najtežim trenucima”. Radončić se zahvalio Vladi i narodu Austrije na ovoj vrijednoj donaciji.

Ambasadorica Hartman je naglasiila da je Austrija prikupila sredsva za pomoć bh. privredi, školama, ali i da u okviru EUe koordiniraju pomoć za BiH te istakla da je u ovim teškim vremenima solidarnost izuzetno važna.

Sinno je istakao da EU pruža mnogo više od finansijske pomoći za BiH. Podsjetio je na rezultate Samita zemalja EU i zapadnog Balkana gdje je upućena poruka da će EU nastaviti pružati podršku zemljama regiona. Dodao je da je za BiH pripremljen paket pomći od 330 miliona eura, od toga je 80 miliona direktno za spašavanje ljudskih života i radnih mjesta. Predviđa se i 250 miliona eura makrofinansijske pomoći.