Saopštenja za javnost

Radončić održao dvosatne konsultacije s policijskim direktorima i komesarima BiH: Urađen veliki posao, 72 policajca u izolaciji, simulirani planovi ukoliko virus uđe u policijske stanice

3.4.2020

Danas je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić održao dvosatne konsultacije sa svim policijskim direktorima i komesarima u Bosni i Hercegovini. Na video konferenciji su učestvovali direktori Granične policije BiH, SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Službe za poslove sa strancima, direktor FUP-a i direktor MUP-a Republike Srpske, šef policije Distrikta Brčko i deset kantonalnih komesara.

Nakon održane konferencije, ministar sigurnosti je dao video izjavu.

 U nastavku je zvanična izjava ministra Radončića:

- Danas sam u ime Ministarstva sigurnosti BiH čestitao na izvanrednom poslu koji su sve naše policije, počevši od Granične policije BiH do kantonalnih i entitetskih policija, uradile da naša medicinska struka, pa i krizni štabovi dobiju vrijeme da se konsolidiraju, da nabave još više i bolje opreme i u svom segmentu odgovore na krizu, koja sada iz sigurnosnog prelazi u zdravstveni sektor. 

 Konstatovali smo jednu nespornu činjenicu da je BiH, a što su primjetili i naši inozemni partneri, dobro reagirala kada je kriza u pitanju, ne samo u sigurnosnom nego i u drugim segmentima pariranja koronavirusu. 

 Poseban akcenat današnje videokonferencije je bio kako da virus ne uđe u naše policijske institucije i policijske stanice i šta će se raditi ukoliko se to dogodi. Sada imamo situaciju da su 72 policajca u samoizolaciji. Dogovoreni su praktični scenariji kako će određeni timovi, ukoliko virus uđe među policajce, preuzeti poslove drugih i kako će se određeni objekti mijenjati alternativno. 

Također, naznačena je važnost da očuvamo stanje da virus nije ušao u migrantsku populaciju i migrantske centre gdje imamo više od 6.500 ljudi. Zahvaljujući Službi za poslove sa strancima, koja sjajno radi svoj posao i trijažama koje obavlja, nije dozvoljeno da se pridošli migranti iz jednog kantona u drugi, pomiješaju i da tako poraste rizik od koronavirusa. Na nama je, odnosno IOM-u, Službi za poslove sa strancima i drugima koji rade s migrantima, da probamo da takvo stanje i očuvamo.

 Upoznat sam od pojedinih, Federalnog ili drugog nivoa, da su formirani i timovi za borbu protiv cyber kriminala i unošenjem panike među stanovništvom. Također, napravljeni su na državnom nivou i timovi za borbu protiv farmaceutskog kriminala i tu nam pomaže i Interpol. Vjerujem da ćemo ubrzo vidjeti i naše policajce sa zaštitnim vizirama. To su nabavile policijske ustanove od naših domaćih fabrika koje su počele da proizvode ta veoma važna sredstva za samozaštitu. 

Mislim da, u cijeloj situaciji, treba napomenuti da je primjećen trend pada krivičnih djela i saobraćajnih udesa, što je normalno. Ovom prilikom je konstatirano da će sve policijske strukture i dalje biti maksimalno odgovorne na svom, veoma važnom, poslu, da natjeramo ljude koji ne žele da poštuju odluke kriznih štabova, da to čine i da budu procesuirani. 

Ministarstvo sigurnosti BiH će, u skladu sa okvirnim Zakonom o zaštiti i spašavanju član 11, nastaviti da u punom kapacitetu koordinira sve ove poslove i o tome redovno informira javnost.

2 FOTO GALERIJA