Saopštenja za javnost

Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina dogovorile zatvaranje nekoliko malograničnih prijelaza

1.4.2020

Obavještavamo javnost da je Granična policija Bosne i Hercegovine dobila obavijest od NCC Republike Hrvatske da će Republika Hrvatska od 2. 4. 2020. godine od 7 sati privremeno zatvoriti sve granične prijelaze za pogranični promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uključujući i one granične prijelaze preko kojih je odlukom Mješovitog povjerenstva za praćenje ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, privremeno omogućen međunarodni promet putnika.

Ovakva odluka uslijedila je nakon dogovora BiH i Republike Hrvatske. Naime, Ministarstvo sigurnosti BiH dobilo je prethodno mišljenje Granične policije, a onda je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić cijeli predmet proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova i ministrici Biseri Turković.

Nakon toga, upućena je zvanična nota Hrvatskoj, gdje se prihvata prijedlog ove države da se oficijelno zatvore malogranični prijelazi.

Inače, preko ovih prijelaza praktično i nije bilo komunikacije, jer, kao što je poznato, obje su zemlje donijele zabranu o ulasku stranaca, tako da se malogranični promet i nije odvijao.

Na ovim prijelazima nema sanitarnih inspektora tako da i zbog toga nije bilo moguće koristiti ove malogranične prijelaze.