Saopštenja za javnost

Preporuke za unaprjeđenje plana integriteta u policijskim agencijama

9.10.2017

Tvining projekat “Jačanje provedbe zakona” koji finansira Evropska unija:

Preporuke za unaprjeđenje plana integriteta u policijskim agencijama

 

Preporuke za unaprjeđenje izrade plana integriteta u policijskim agencijama predstavljene su na petoj sjednici Upravnog odbora tvining projekta “Jačanje provedbe zakona”, održanoj u Sarajevu.

Ovaj dokument predstavlja rezultate analize obavljene u cilju utvrđivanja nivoa usklađenosti metodologije za izradu plana integriteta sa EU standardima u ovoj oblasti i identifikaciji prostora za poboljšanje.

Cilj provedbe plana integriteta je prevenirati i upozoriti na korupciju jačanjem svijesti o ranjivosti na koruptivne pojave. Provedba plana jača efikasnost, kvalitet, poštovanje i povjerenje u institucije.

“Zadržati najveći standard integriteta pri obavljanju policijske dužnosti u interesu je javnosti, i ključno u izgradnji povjerenja. Povjerenje između policije i građana ključ je efektivne borbe protiv kriminala,” objasnio je Friedrich Hofbauer, rezidentni savjetnik Projekta. 

Analiza je, između ostalog, pokazala da je smjernice za izradu plana integriteta, koje je razvila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korpcije u BiH (APIK BIH), potrebno nadograditi kako bi odgovarale specifičnim zahtjevima policijske službe.

Preporuke su uručene pomoćniku ministra sigurnosti BiH Samiru Rizvi u svojstvu voditelja Projekta „Jačanje provedbe zakona“ u ime BIH, kao države korisnice, u cilju dostavljanja institucijama koje su odgovorne za njihovu provedbu.

“Očekivanja građana BiH od vlasti je da se na efektivan način bori protiv korupcije su veća nego ikad. EU će nastaviti podržavati BiH na tom putu kroz politički dijalog i finansijsku podršku,” istaknula je Chloé Berger, šefica Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH.