Saopštenja za javnost

Uklanjanje avio bombe i NUS-a iz rijeke Save, vježba ronilačkih timova na Buni

25.7.2017

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Češke nastavljaju saradnju u uklanjanju zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz riječnih tokova.

Od 30.07. do 13. 08. 2017. godine, ronioci će vršiti pretragu i uklanjanje uočenih ostataka avio bombe, te ostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz rijeke Save na lokalitetu između Broda i Slavonskog Broda.  Ovo je nastavak projekta u kojem su do sada deminirani riječni tokovi na području općina Orašje, Odžak, Brčko Distrikta BiH kao i nekoliko općina u Unsko-sanskom kantonu. Navedeni lokalitet je iskazan kao prioritet od strane Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Ministarstvo sigurnosti BiH je informiralo Državnu upravu za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH, Graničnu policiju BiH, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, entitetske uprave civilne zaštite i druge nadležne institucije u BiH da poduzmu sigurnosne mjere kako bi se nesmetano izvršilo uklanjanje NUS-a.

 

*******

U saradnji sa Upravom za civilnu zaštitu i uklanjanje posljedica nesreće (ACPDR) Ministarstva odbrane Republike Slovenije, bit će organizirana vježba spasilačkih/ronilačkih timova na  izvoru rijeke Bune u Blagaju – Mostar od 26.07 - 30.07. 2017. godine. 

Cilj vježbe „Buna 2017“ je obuka za spašavanje iz pećinskih objekata ispunjenih vodom u kojoj će učestvovati timovi SIPA-e, Federalne uprave civilne zaštite te Saveza gorskih službi spašavanja Bosne i Hercegovine, koji je ujedno i domaćin ove vježbe.

 

Sporazum kojim se uspostavlja ova saradnja potpisali su generalni direktor ACPDR-a Darko But i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.