Saopštenja za javnost

Krešić posjetio Državni ured za zaštitu i spašavanje RH

21.7.2017

Predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Državne uprave za zaštitu i spašavanje dogovorili su suradnju u području sigurnosti. Sastanak o tome održan je  u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u Zagrebu gdje je ravnatelj Dragan Lozančić sa suradnicima razgovarao o unaprjeđivanju odnosa u području sigurnosti s bosansko-hercegovačkim izaslanstvom kojeg je predvodio Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju zajednički interes razvijati sigurnost i stabilnost. Iako je trenutna suradnja dviju država ocijenjena zadovoljavajućom, postoji još puno toga što može unaprijediti naše odnose i poboljšati kvalitetu života i sigurnost naših građana.

„Institucijama RH dugujemo posebnu zahvalnost jer su uvijek bezrezervno pružale potporu u gašenju požara, a svakako da ne smijemo zaboraviti ni 2014. godinu kad su naši susjedi prvi pružili veliku pomoć. I dalje očekujemo podršku i intenzivniju suradnju kroz različite projekte koje nudi EU, a svakako da postoji interes s obje strane granice da se kroz dodatne edukacije usavrše postojeća znanja. Stjecanje novog znanja je prevažno jer samo tako možemo biti spremni na nove izazove“ istakao je Krešić.

Zaštita od požara, obrana od poplava, razmjena stručnjaka i komunikacija u kriznim situacijama neke su od brojnih zajedničkih tema. Njihovo učinkovito i brzo rješavanje pridonijet će stabilnosti obiju država, ali i šire regije, ocijenjeno je na sastanku. Jedan od prvih koraka ka tome cilju bit će partnerstvo u projektima financiranim iz fondova Europske unije.