Saopštenja za javnost

Radionica o unaprijeđenju rada Zajedničkog centra za policijsku saradnju između BiH, Srbije i Crne Gore

22.5.2017

Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Instrumentom Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX), periodu od 17. do 18. maja 2017. godine, u Trebinju su organizirali regionalnu Radionicu unaprijeđenjurada Zajedničkog centra za policijsku saradnju između BiH, Republike Srbije i Crne Gore.
 
Učešće u radu Radionice uzeli su predstavnici svih policijskih agencija u BiH na državnom i entitetskom nivou, kao i iz Brčko distrikta BiH, zatim iz zemalja regiona (Republika Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo), te predstavnici međunarodnih organizacija i stranih ambasada u BiH.
 
Stručnu pomoć kompletnoj Radionici pružili su eksperti iz Republike Hrvatske, Slovenije i Finske koji su učesnicima prezentovali dobre prakse i iskustva kada je u pitanju rad Zajedničkih centara za policijsku saradnju u zemljama Evropske unije.
 
Radionica je imala za cilj da se prezentuje radni potencijal Zajedničkog centra za policijsku saradnju u Trebinju, način razmjene informacija u skladu sa dobrom praksom centara u zemljama Evropske unije i regiona, jačanje regionalne saradnje u borbi protiv svih oblika krimanala, a posebno prekograničnog kriminala, te mehanizmi koordinacije, provođenje obuka i ostale aktivnosti koje će doprinjeti unaprijeđenju rada Centra u budućnosti.