Saopštenja za javnost

Predstavnici Bosne i Hercegovine učestvovali na seminaru o procjeni rizika u Beogradu

15.4.2016

15.4.2016. U organizaciji Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi (DPPI SEE) i Ministarstva unutrašnjih poslova -  Sektora za upravljanje u vanrednim situacijama Republike Srbije u periodu od 12. do 14. aprila 2016. godine u Beogradu je održan seminar na temu „Procjena rizika“.

Imajući u vidu učestalost prirodnih i drugih nesreća te teške posljedice poplava koje su se dogodile 2014. godine, seminar je organiziran s ciljem razmjene iskustava zemalja iz regije u identificiranju opasnih hazarda i izradi „Procjene rizika“.

Predstavnici Bosne i Hercegovine su bili mr. Edina Bičakčić iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Sektora za zaštitu i spašavanje i Mirsad Hasanbašić iz Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. Predstavnica Ministarstva sigurnosti BiH je učesnike upoznala sa načinom izrade Procjene ugroženosti Bosne i Hercegovine.

U radu seminara je poseban akcenat stavljen na način izrade Metodologije za procjenu rizika, utvrđivanje rizika i stepena ugroženosti pojedinih područja.

Na seminaru su učestvovali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije te predstavnica švedske agencije za vanredne situacije - Swedish Civil Contingencies, Johana Gardmark.

Učesnici seminara su izrazili zadovoljstvo radom seminara jer su razjašnjene određene dileme i date smjernice za prevazilaženje poteškoća u izradi Procjene rizika.