Saopštenja za javnost

Vježba komunikacija i koordinacije mjera zaštite i spašavanja u slučaju nesreće

10.6.2015

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ured UNDP u Sarajevu u saradnji sa Državnom regulatornom agencijom za radijacijsku i nuklearnu sigurnost organiziraju radionicu sa vježbom komunikacija i koordinacije odgovora i masovne evakuacije u slučaju nesreće prekograničnih efekata. Radionica se održava 11. i 12. 06. 2015. godine, u prostorijama Operativno – komunikacijskog centra Bosne i Hercegovine – 112.

Kroz radionicu se žele provjeriti mjesto, uloge, obaveze, nivo organiziranosti i harmoniziranost propisa i prakse institucija i organa Bosne i Hrecegovine, entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u komunikaciji i koordinaciji provedbe mjera zaštite i spašavanja.

Scenarijem vježbe predviđena je komunikacija i operativno djelovanje na dojavu o nuklearnoj havariji i opasnosti od prekograničnog i prekomjernog širenja zračenja, tokom koje treba utvrditi postupak komunikacije (prijema i razmjene informacija), ranog upozoravanja i odgovora na nastali radijacijski vanredni događaj, uz razmatranje složenog pitanja masovne evakuacije i traženja i koordinacije međunarodne pomoći. Preporuke vježbe će biti od koristi za analizu nedostataka i podizanja pripravnosti na viši nivo pripremanja za ovakve vrste nesreća.

09.30 – 10.00     Otvaranje uz prigodna pozdravna obraćanja:

-       Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine,

-       Predstavnik UNDP-a,

-       Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje,

-       Emir Dizdarević, direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost,

-       Veseljko Elez, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske,

-       Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite

 

10.00 – 10.30 izjave za medije

 

Pozivamo novinare, snimatelje i fotoreportere da proprate ovaj događaj u četvrtak, 11. 06. 2015.godine, u prostorijama OKC BiH 112,  Trg BiH 3, (sprat -1) , s početkom u 9.30 sati.