Saopštenja za javnost

Zamjenik Krešić na Forumu OESS-a u Bijeljini

13.5.2015

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić učestvovao je danas u Bijeljini na 23. Ekonomskom i okolišnom forumu OESS –a „Upravljanje vodama na teritoriji država članica OESS-a - suradnjom do jačanja sigurnosti i stabilnosti“.

On je podsjetio da se navršava godina dana od poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u svibnju prošle godine kada je veliki broj stanovnika ostao bez svojih domova, a nanesena je i znatna materijalna šteta.

„Mada su mnoge države i međunarodne organizacije pružile značajnu pomoć Bosni i Hercegovini za saniranje posljedica poplava, oporavak još uvijek traje. To je dug i težak proces.To najbolje zna gradonačelnik i građani Bijeljine koji su imali teške posljedice.

O posljedicama, teških iskustava imaju načelnici i gradonačelnici još 70-tak gradova i općina, naročito teška iskustva imaju na tisuće ljudi i obitelji, od kojih su neki bili privremeno ostali bez smještaja, a dosta ih je i danas izvan svojih domova“, kazao ej Krešić.

Naglasio je da naša država ne može sama iznijeti toliki teret te je zato velika zahvala svima koji su nam pomogli.

„Među organizacijama koje su pružile pomoć je i OESS, koji kroz svoju misiju, pored ostalog, pomaže u razvoju sustava za pripravnost i brzo reagiranje u slučaju prirodnih ili drugih katastrofa.

Ovom prilikom se želim zahvaliti veleposlaniku Mooru i OESS-u na njihovoj suradnji i pomoći ne samo tijekom poplava već i za potporu razvoju cjelokupnog sustava zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini“, kazao je Krešić.

Naglasio je neophodnost stalne suradnje među državama članicama OESS-a naročito u oblasti upravljanja vodama.

„Posebice, ako imamo u vidu da je opasnost od poplava i dalje prisutna. Stoga, moramo što više raditi na prevenciji, jačanju kapaciteta i spremnosti svih struktura zaštite i spašavanja da pruže brz i učinkovit odgovor. Ovdje treba istaknuti značaj međudržavne suradnje susjednih država u sudjelovanju u zajedničkim projektima u vezi poplava, razmjeni informacija kao i pružanju konkretne pomoći u slućaju nesreća.

Iz prošlogodišnjih poplava smo izvukli značajna iskustva koja će nam biti pouka i putokaz za buduće djelovanje.

Nadam se da će aktivnosti u okviru ovog foruma dovesti do novih spoznaja i unapređenja suradnje među državama, poručio je zamjenik Krešić.