Saopštenja za javnost

Vježba “Civil bridge“ : Potvrđena spremnost da se i kroz NATO PfP SOFA-e povežu institucije sigurnosti i odbrane Velike Britanije i BiH

17.3.2015

U Operativno-komunikacijskom centru BiH-112 Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je organiziran Dan za istaknute zvanice u okviru vježbe “Civil bridge 14B”, na kojoj su prisustvovali zvaničnici institucija BiH, ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, predstavnici EUFOR-a i vojno-diplomatskog kora zemalja članica NATO-a u BiH.

Vježbu tokom ovog mjeseca zajednički provode Grupa za vojnu stabilizaciju i podršku Ujedinjenog Kraljevstva (UK Military Stabilisation and Support Group – MSSG) u saradnji sa institucijama u Bosni i Hercegovini, u cilju razmjene znanja i naučenih lekcija iz situacija po uzoru na prošlogodišnje majske poplave.

Vježba je izraz kontinuiteta prijateljstva Vlade i naroda Velike Britanije prema Bosni i Hercegovini, što je upravo najbolje dokazano tokom katastrofalnih poplava u maju 2014. godine.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar je podsjetio da je tokom poplava 2014. godine Velika Britanija pružila pomoć u spašavanju poplavljenog stanovništva spasilačkim timom za spašavanje na vodi.

„Ovom vježbom potvrđena je spremnost da se bilateralno i kroz mehanizam NATO PfP SOFA-e povežu nadležne institucije sigurnosti i odbrane dvije države u pripremanju za eventualno nove prirodne ili druge nesreće na koje nijedna država ne može potpuno samostalno odgovoriti. Razmjena mišljenja i iskustava bit će od koristi i učesnicima – predstavnicima institucija i organa uključenih u odgovor na nesreću i institucijama odbrane i sigurnosti Velike Britanije u sagledavanju mogućih novih rješenja za poboljšanje sistema upravljanja u katastrofama. Sistem koordinacije (civilne, civilno – vojne i koordinacije međunarodne pomoći), koji je u Bosni i Hercegovini zastupljen, može i kroz ovu vježbu biti testiran i rezultirati novim inputima kroz naučene lekcije za njegovo potrebno poboljšanje“, kazao je Ćavar.

Prisutnim su se obratili i ambasador Ferguson, te komandant 77 brigade brigadni general Alistair Aitken i komandant vježbe potpukovnik Hedley French.

6 FOTO GALERIJA