Saopštenja za javnost

Vježba i radionica o posljedicama poplava: Nužna suradnja sa susjedima i drugim državama

27.11.2014

Razmjenom iskustava i naučenih lekcija između predstavnika institucija sa svih nivoa u Bosni i Hercegovini i predstavnika 21 države koje su snagama zaštite i spašavanja i humanitarnom robom pomogli Bosni i Hercegovini tokom poplava u maju 2014. godine, danas je u Sarajevu nastavljena trodnevna vježba i radionica u organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, NATO Štaba u Briselu i NATO Štaba Sarajevo.

Tokom uvodnog obraćanja zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar zahvalio se  predstavnicima svih država i međunarodnih organizacija na nesebičnoj pomoći tijekom humanih napora pomoći poplavljenom stanovništvu – njihovom spašavanju, evakuaciji i dostavi humanitarne pomoći.

Poplave koje su ove godine pogodile šire područje Bosne i Hercegovine i susjednih država ponovno su potvrdile složenost klimatskih promjena i nužnost, ne samo šire komunikacije i zajedničkog koordiniranog odgovora na nastale nesreće, već i pripremljenost i uključenost institucija sustava i cjelokupne javnosti u mjere zaštite i spašavanja od efekata prirodnih ili drugih nesreća”, kazao je Ćavar.

Dodao je da ima prostora za poboljšanja u sustavu sigurnosti u domenu pripravnosti za katastrofe.

“Naučene lekcije iz ove i drugih nesreća ne bi smjele ostati u ladicama ureda već istinski pretočene u mjerljive akcije. To je imperativ, a prekograničnost efekata poplava i drugih nesreća potvrđuju da moramo i dobro surađivati sa prvim susjedima i drugim državama kroz ovakve događaje učenja iz postupaka, razmjene iskustava, obuke i vježbe”, naglasio je Ćavar.

Dodao je da je NATO nakon nedavnih poplava ponovo potvrdio da se Bosna i Hercegovina kao partner može osloniti na njegove mehanizme pružanja međunarodne pomoći, te  podsjetio i na kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini na putu njenog punopravnog članstva u Savezu. Istakao je da je jedna od oblasti u kojoj je BiH pokazala znanje, sposobnost i spremnost za veća dostignuća upravo civilno i civilno – vojno planiranje za nesreće i druge vanredne situacije.

Uvodno obraćanje tokom današnje radionice imao je i šef Odjela za planiranje za civilne vanredne situacije i direktor NATO centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) Guenter Bretschneider. Uvodničari tokom radionice bili su i brigadni general Christopher Petty, komandant NATO Štaba Sarajevo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić, pomoćnik ministra odbrane BiH za politike i planove Ahmet Omerović i šef Misije UNDP u BiH Yuri Afanasiev.