Saopštenja za javnost

NATO i Ministarstvo sigurnosti BiH organiziraju vježbu i radionicu “Odgovor na poplave”

26.11.2014

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, NATO Štab u Briselu i NATO Štab Sarajevo organiziraju komandno – štabnu komunikacijsku vježbu i međunarodnu radionicu o naučenim lekcijama “Odgovor na poplave – Bosna i Hercegovina 2014” koja se održava od 26. do 28.11. 2014. godine u Sarajevu.

Osim NATO-a i Ministarstva sigurnosti BiH, u vježbi, dana 26.11.2014.godine, učestvuju i predstavnici Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS, Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta, Oružanih snaga BiH i EUFOR-a. Na radionici, 27. i 28. 11. 2014.godine uz institucije iz Bosne i Hercegovine učestvuju i predstavnici 21 države koje su snagama zaštite i spašavanja i humanitarnom robom pomogli Bosni i Hercegovini tokom poplava u maju 2014. godine.

Za razliku od nedavne konferencije o prevenciji i pripravnosti za poplave, na ova dva događaja bit će analizirana interinstitucionalna i međudržavna komunikacija i koordinacija operativnog civilno – vojnog i međunarodnog odgovora na zahtjev pogođenih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Tokom uvodnih obraćanja, učesnicima radionice obratit će se zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar i šef Odjela za planiranje za civilne vanredne situacije i direktor NATO centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) Guenter Bretschneider. Jedan od uvodničara će biti i brigadni general Christopher Petty, Komandant NATO Štaba Sarajevo.

Pozivamo novinare, snimatelje i fotoreportere da proprate uvodna obraćanja na ovom događaju, u četvrtak, 27. 11. 2014. godine, u hotelu Europe (Vladislava Skarića 5), sa početkom u 9.30 sati.

Izjave za medije planirane su u 10.15 sati.