Saopštenja za javnost

KAMEŠNICA – PRONAĐEN I ČETVRTI PLANINAR

24.2.2013

Spasilačke ekipe pronašle su i četvrtog planinara kojeg je zatrpala snježna lavina na bh. strani planine Kamešnice, istočno od vrha Konj.

Spasilačke ekipe pronašle su i četvrtog planinara kojeg je zatrpala snježna lavina na bh. strani planine Kamešnice, istočno od vrha Konj.

Tijelo je pronađeno oko 15.00 sati. U pozivu sa terena član GSS Hercegovačko-neretvanske županije Zdenko Marić potvrdio je OKC-u BiH 112 da je riječ o Edvardu Retelju, 52.godišnjem planinaru iz Hrvatske.

Edvard Retelj bio je iskusan planinar-alpinista koji je učestvovao u brojnim akcijama spašavanja kroz Gorsku službu spašavanja R Hrvatske.

U ime Ministarstva sigurnosti BiH ministar Fahrudin Radončić iskazuje saučešće obitelji, pripadnicima HGSS R Hrvatske i prijateljima nastradalog  Edvarda Retelja.

Ministarstvo sigurnosti BiH posebnu zahvalnost iskazuje  za angažiranost Gorskoj službi spašavanja Republike Hrvatske, GSS Hercegovačko -neretvanskog kantona, Granične policije BiH i lokalnoj policiji.

Pretragom i sondiranjem izuzetno teškog i nepristupačnog terena ranije su pronađena trojica planinara, Dalibor Filipović ,Domagoj Laušić i Toni Đogaš.

Potraga za planinarima iz Hrvatske koje je jučer zatrpala lavina obavljena je koordiniranom akcijom Operativno komunikacijskog centra OKC BiH 112 Ministarstva sigurnosti BiH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske. U pretrazi je učestvovalo približno 130 spasilaca iz BiH i Republike Hrvatske.

Na Kamešnici su bili pripadnici Gorskih službi spašavanja (GSS) Livno, Tomislavgrad , Posušje, Široki Brijeg,  Mostar sa tri GSS,  Jablanica, te GSS-a Zavidovića i Travnika. U akciju traganja i spašavanja hrvatska GSS je uz ekipu iz Splita, koja koristi helikopter, uputila i ekipe GSS-a Sinj, Gospić i Šibenik sa 3 vozila.

Mjesto nesreće osiguravala je lokalna policija, a u sve aktivnosti bili su uključeni i pripadnici Granične policije BiH.