Saopštenja za javnost

KAMEŠNICA – TRAJE POTRAGA ZA ČETVRTIM PLANINAROM

24.2.2013

pasilačke ekipe i dalje tragaju za četvrtim planinarom koje je zatrpala lavina na bh. strani planine Kamešnice, istočno od vrha Konj.

Spasilačke ekipe i dalje tragaju za četvrtim planinarom koje je zatrpala lavina na bh. strani planine Kamešnice, istočno od vrha Konj.

Operativno komunikacijski centar OKC BiH 112 Ministarstva sigurnosti BiH koordinira aktivnosti potrage sa kolegama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske.

Potraga je nakratko prekinuta tokom noći zbog olujnog vremena, a nastavljena je danas. Teren je vrlo težak za sondiranje i pretragu zbog nevremena, velikih snježnih nanosa i zemlje.

U potrazi učestvuje približno 130 spasilaca iz Republike Hrvatske i BiH.

Iz BiH su na Kamešnici pripadnici Gorskih službi spašavanja (GSS) Livno, Tomislavgrad , Posušje, Široki Brijeg,  Mostar sa tri GSS,  Jablanica, te se očekuje pomoć od GSS Zavidovića i Travnika. U akciju traganja i spašavanja hrvatska GSS je uz ekipu iz Splita, koja koristi helikopter, uputila i ekipe GSS-a Sinj, Gospić i Šibenik sa 3 vozila. Oni su se u dogovoru s policijom BiH, okupili u mjestu Podgradina (BiH) odakle su s pripadnicima policije BiH krenuti u potragu.

Mjesto nesreće obezbjedjuje lokalna policija.

Podsjećamo, lavina je zatrpala jučer 4 planinara. Svi su državljani Republike Hrvatske. Tri osobe su pronađene, a sa četvrtom osobom nije bilo kontakta.