Saopštenja za javnost

Potpisan Memorandum o saradnji na polju civilne zaštite i upravljanju u nesrećama između BiH i Italije

24.9.2012

Pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje mr. Samir Agić i direktor Odsjeka za civilnu zaštitu Republike Italije Franco Gabrielli su 17. septembra 2012. godine u Rimu potpisali Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine - Sektor za zaštitu i spašavanje i Vijeća ministara Republike Italije - Odsjek za civilnu zaštitu o saradnji na polju civilne zaštite i upravljanju u slučaju nesreća

Pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje mr. Samir Agić i direktor Odsjeka za civilnu zaštitu Republike Italije Franco Gabrielli su 17. septembra 2012. godine u Rimu potpisali Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine - Sektor za zaštitu i spašavanje i Vijeća ministara Republike Italije - Odsjek za civilnu zaštitu o saradnji na polju civilne zaštite i upravljanju u slučaju nesreća.

Potpisivanje Memoranduma upriličeno je tokom posjete predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Sektora za zaštitu i spašavanje Odsjeku za civilnu zaštitu Republike Italije u periodu od 16. do 18. septembra 2012. godine.

Potpisivanju Memoranduma su u ime Odsjeka za civilnu zaštitu Republike Italije prisustvovali i šef Odjeljenja za međunarodnu saradnju Luigi D'Angelo, koordinatorica u Odjeljenju za međunarodnu saradnju, Nadia Khdaidi, te ministrica savjetnica u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Vesna Njegić.

Tom prilikom, razgovaralo se o štetama nastalim usljed požara koji su u proteklim mjesecima bili u Bosni i Hercegovini i Republici Italiji, te mogućnostima razmjene eksperata na temu zaštite od požara u okviru Programa za prevenciju, spremnost i odgovor na prirodne i druge nesreće – PPRD jug.

Također, predstavljen je i sistem zaštite i spašavanja u Republici Italiji i razgovaralo se o sličnostima u načinu organiziranja zaštite i spašavanja u Republici Italiji i Bosni i Hercegovini i iskustvima u djelovanju u postojećim sistemima.

Predstavnici Odsjeka za civilnu zaštitu Republike Italije su istakli da su zemlje Zapadnog Balkana u fokusu njihovog interesovanja i da postoji spremnost da se partnerski djeluje i aplicira za korištenje dostupnih fondova.

U svrhu što efikasnijeg planiranja zajedničkih aktivnosti predloženo je da delegacija Republike Italije na čelu sa šefom D'Angelom posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je i prihvaćeno.

Predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine su tokom posjete obišli i državno tijelo za koordinaciju u upravljanju u slučaju nesreće, operativni centar za zračne operacije i operativni centar za pomorske operacije.

Pored toga, predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine su posjetili i  Ambasadu Bosne i Hercegovine u Republici Italiji gdje ih je primio ambasador BiH Nj.E. Nerkez Arifhodžić. Tokom posjete razgovaralo se o nadležnostima Sektora za zaštitu i spašavanje, potpisanom memorandumu i mogućnostima koje se pružaju njegovim potpisivanjem. Ambasador Arifhodžić je, tom prilikom, pohvalio djelovanje Sektora za zaštitu i spašavanje tokom nedavne prirodne nesreće izazvane obilnim sniježnim padavinama u Bosni i Hercegovini.