Saopštenja za javnost

Veliki požari na području 12 općina u Bosni i Hercegovini

13.8.2012

Na području Bosne i Hercegovine aktivan je veliki broj požara, a najteža situacija je na području Mostara i Konjica. Požari su aktivni i na području Stoca, Tomislavgrada, Posušja, Širokog Brijega, Gruda, Trebinja, Šipova, Ljubinja, Gacka i Bileće

Na području Bosne i Hercegovine aktivan je veliki broj požara, a najteža situacija je na području Mostara i Konjica. Požari su aktivni i na području Stoca, Tomislavgrada, Posušja, Širokog Brijega, Gruda, Trebinja, Šipova, Ljubinja, Gacka i Bileće.

Na području Mostara požari su aktivni u mjestu Kružanj-Kokorina u Podveležju, gdje je upućen veći broj vatrogasaca i stanovnika, zatim na lokalitetu Grabovice (Jasenjani), te na lokalitetu Prijevorca - Malog Ruišta, gdje radnici šumarskog preduzeća pokušavaju spriječiti širenje vatre prema visokoj četinarskoj šumi. U gašenju učestvuju i članovi lovačkih udruženja kao i lokalno stanovništvo. Požarište oko naselja Kuti i krak prema Dobrču i Poljicama je uglavnom sanirano. Jutros je u gašenju požara učestvovao i helikopter Oružanih snaga BiH.

Na području općine Konjic požari su i dalje aktivni na lokalitetu Bukove glave – Jažve, pored putne komunikacije R-435 Konjic - Boračko jezero - Glavatičevo. Teren je miniran i nepristupačan pa je gašenje moguće samo iz zraka. Krak požara ide prema lokalitetu Sibike i selu Gakići dok je drugi krak oko brda Paklena saniran. Saobraćaj na pomenutom putu je otvoren, ali uz maksimalni oprez  zbog odrona kamenja.

Na lokalitetu sela Spiljani gori borova šuma, a vatra se proširila ka naselju Ljuta i izvorištu rijeke Ljuta, gdje se nalaze postrojenja za napajanje grada vodom. Od 11 sati na području Spiljana djeluje i jedan helikopter EUFOR-a. Osim vatrogasaca iz Konjica i radnika šumarskog preduzeća „Prenj“ u gašenju požara učestvuju i članovi lovačkog društva „Koznik“, Komunalnog preduzeća „Standard“ i lokalno stanovništvo.

Ministarstvo odbrane BiH je prihvatilo zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH za angažiranje 30 vojnika za gašenje požara na području ove općine. Očekuje se da će nakon završetka tehničkog pregleda i helikopter OS BiH biti upućen na ovo područje.