Saopštenja za javnost

Najteže stanje sa požarima na području općina Tomislavgrad, Trebinje i Konjic

18.7.2012

U Bosni i Hercegovini je registriran veliki broj požara na različitim lokacijama, a trenutno je najteže stanje na području općina Tomislavgrad, Trebinje i Konjic. Ulažu se maksimalni napori da se požari lokaliziraju, a u akcijama gašenja požara, pored struktura zaštite i spašavanja, uključeni su i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na području Tomislavgrada i Trebinja

U Bosni i Hercegovini je registriran veliki broj požara na različitim lokacijama, a trenutno je najteže stanje na području općina Tomislavgrad, Trebinje i Konjic. Ulažu se maksimalni napori da se požari lokaliziraju, a u akcijama gašenja požara, pored struktura zaštite i spašavanja, uključeni su i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na području  Tomislavgrada i Trebinja.

Štete na opožarenim područjima su ogromne. Na području općine Tomislavgrad (planina Grabovica iznad mjesta Brišnik i Kovači) veličina opožarenog prostora je oko 420 hektara.

U općini Trebinje angažirane su sve lokalne vatrogasne snage na gašenju požara. Veličina pogođenog prostora je oko 8 kilometara vazdušne linije, od sela Banjevaca do Jasena, Bara i Borlovića. U više navrata bio je potpuno zatvoren magistralni put M-20 Trebinje – Bileća.

Na području općine Konjic, požar koji je jučer izbio na području MZ Glavatičevo ozbiljno prijeti selima Lađanica, Tisovica i Ljubina. Angažirani su pripadnici vatrogasne jedinice Konjic, pripadnici Šumarstva „Prenj“ - Konjic i stanovništvo, s ciljem zaštite stambenih objekata. Teren koji je zahvaćen požarom je strma padina obrasla borovom šumom i dijelom miniran pa je pristup ograničen. Požar nošen vjetrom proširio se prema selu Dužani, a jednim krakom prema Glavatičevu.

Imajući u vidu da je situacija izuzetno složena, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine zatražilo je pomoć EUFOR-a u gašenju požara i uputilo zahtjev Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske za gašenje požara na području Tomislavgrada uz upotrebu kanadera.