Saopštenja za javnost

Potpisan Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o policijskoj saradnji

17.9.2010

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko potpisali su danas Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o policijskoj saradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko potpisali su danas Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o policijskoj saradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prethodio je radni sastanak Delegacije Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Sporazum reguliše i predviđa neposrednu razmjenu informacija i pravila postupanja s podacima,  saradnju na temelju zahtjeva, postupanje u hitnim sličajevima, ustupanje informacija, zajedničku analizu stanja kriminaliteta, nadziranje prevoza i isporuka predmeta koja potiču iz krivičnog djela, osnivanje zajedničkih timova za otkrivanje krivičnih djela, upućivanje oficira za vezu, saradnja na području obrazovanja, usavršavanja i prevencije kriminala.

Ministar Ahmetović istakao je kako će ovaj sporazum omogućiti bolju i efikasniju saradnju policijskih agencija iz Bosne Hercegovine i policije Republike Hrvatske u borbi protiv prekograničnog kriminala, te da je i dosadašnja saradnja bila uspješna.

Sporazum predstavlja potvrdu visoke razine saradnje policijskih struktura u regionu, te spremnosti  zemalja da se zajedničkim naporima suprotstave svim oblicima kriminala koji ne poznaje granice. Sporazum stupa na snagu na dan potpisivanja.