Saopštenja za javnost

Osuda prijetnji ministru bezbjednosti Nenadu Nešiću i poslanici Sanji Vulić

5.7.2024

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje nedavne prijetnje upućene ministru bezbjednosti Nenadu Nešiću, kao i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanji Vulić. Prijetnje su bile izuzetno ozbiljne, s porukom: "Tebi i onoj Vulićki vlahinji uskoro će Alah dosuditi. Džaba vucarate gorile i blindirana auta, od noža i klanja niko pobjegao nije." Ove prijetnje predstavljaju neprimjeren i neprihvatljiv napad na ličnu bezbjednost i dostojanstvo nosilaca državnih funkcija.

Posebno zabrinjava činjenica da su prijetnje eskalirale u trenutku kada se suočavamo s posljedicama nelegalnog i nelegitimnog djelovanja bošnjačke političke elite u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koje je kulminiralo fijaskom rezolucije o Srebrenici. Takvi postupci dodatno polarizuju ionako krhke političke odnose unutar Bosne i Hercegovine i stvaraju atmosferu nesigurnosti i nepovjerenja.

Ministarstvo bezbjednosti preduzima sve potrebne mjere kako bi osiguralo bezbjednost ministra Nešića i poslanice Vulić, te ćemo u saradnji s nadležnim institucijama raditi na identifikaciji i sankcionisanju odgovornih za ove prijetnje.

Naglašavamo da su djelovi međunarodne zajednice, vođeni sopstvenim geopolitičkim interesima, u sadejstvu s poslušničkim mentalitetom djelova političke elite, direktno doprinjeli političkoj krizi i produbljivanju nepovjerenja u vezi s temama koje već dugo dijele Bosnu i Hercegovinu. Takvo ponašanje ugrožava stabilnost i koheziju unutar zemlje, čime se nanosi šteta svim građanima.

Jedini način da Bosna i Hercegovina nastavi naprijed jeste da se izađe iz mentaliteta koji nam ne dozvoljava da napustimo ratne godine i teške odnose. Moramo ostaviti prošlost iza sebe, ne insistirati na temama na koje imamo različite poglede, te strogo poštovati Dejtonski mirovni sporazum i ustavnu strukturu BiH. Takva Bosna i Hercegovina možda neće ispuniti ambicije djela bošnjačke političke elite i pojedinih ambasada, ali je to jedini način da se svi građani osjećaju bezbjedno.

Ministarstvo bezbjednosti BiH će nastaviti s radom na zaštiti svih građana i institucija od bilo kakvih prijetnji i napada, te će se dosljedno boriti za vladavinu prava i bezbjednost u cijeloj BiH.