Saopštenja za javnost

Saradnja BiH i Švedske: Unaprjeđenje kontrole viza i efikasnija borba protiv ilegalnih migracija

19.6.2024

Bosna i Hercegovina će uz podršku Kraljevine Švedske provesti projekat izgradnje viznog kapaciteta, koji će pomoći usklađivanju viznog procesa Bosne i Hercegovine sa pravnom tečevinom Evropske unije, odnosno Šengena.

Dogovoreno je to na današnjem sastanku u Sarajevu kojem su prisustvovali ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković i ambasadorica Švedske u BiH Helena Lagerlof.

Tom prilikom ministar Nešić i direktor Odjela za planiranje Švedske agencije za migracije Magnus Frid potpisali su Sporazum o partnerstvu koji se odnosi na Projekt izgradnje viznog kapaciteta u Bosni i Hercegovini. Takođe, ministar Konaković, ministar Nešić i ambasadorica Lagerlof potpisali su zajedničku izjavu kojom se podržava provođenje ovog projekta.

S obzirom na sve veći značaj Zapadnog Balkana kao tranzitne rute za migrante koji žele ući u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina, kao susjedna teritorija granicama EU i šengenskog prostora, igra ključnu ulogu u upravljanju migracijama i granicama u regionu. U želji da postanemo punopravna članica Evropske unije, BiH se nalazi na prekretnici u pogledu upravljanja ovim izazovima.

Najavio je usvajanje nove državne strategije za upravljanje migracijama i granicama, koja je usklađena sa pravnom tekovinom EU. Jedan od ključnih elemenata ove strategije je projekat razvijen u saradnji sa Švedskom, čija realizacija počinje uskoro, s ciljem povećanja kapaciteta naše zemlje i harmonizaciju viznog procesa s EU standardima.

“Projekat će nam omogućiti da unaprjedimo kontrolu spoljnih granica i da se efikasnije borimo protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima. Kroz bolju saradnju s državama porijekla i tranzita migranata, te implementaciju evropskih viznih politika, naš cilj je osigurati sigurnost i stabilnost kako za našu zemlju, tako i za čitav region i Evropu”, kazao je Nešić.

Kao rezultat ovih napora, Bosna i Hercegovina će biti još bliže ispunjenju svojih strateških ciljeva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, što je ključni prioritet naše države. Nastavićemo raditi na jačanju naših kapaciteta i poboljšanju saradnje sa EU kako bismo osigurali prosperitetnu i sigurnu budućnost za sve naše građane.

“Naš uspjeh u projektima ovog tipa jača argument da je jedino rješenje za regiju i BiH puna integracija u EU. I danas potvrđujemo našu spremnost da već sada u obavezama budemo na nivou EU, naši građani s pravom očekuju da uskoro imaju i prava punopravnih članova”, naglasio je Nešić.

Ministar Konaković je istakao da je je jedan od izazova za MIP ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usklađivanje naših viznih politika sa EU. Istakao je da je BiH napravila značajne iskorake i da samo Sjeverna Mekedonija ima bolje rezultate u toj oblasti od BiH u regiji.

Ambasadorica Lagerlof je naglasila da švedska Vlada podržava evropski put BiH, a da se na ovaj način produbljuje saradnja u oblasti upravljanja migracijama.

“Ovo je situacija u kojoj su svi na dobitku, odnosno i Švedska i EU i BiH jer su nam migracije prioritet i vjerujem da ćemo svi imati koristi od ovog projekta. Vjerujem da možemo pomoći BiH na njenom evropskom putu. Vi ćete voditi, a mi ćemo nastaviti da pružamo podršku“, poručila je Lagerlof.