Saopštenja za javnost

Japanski eksperti u posjeti Ministarstvu sigurnosti BiH - Dogovorene buduće aktivnosti realizacije projekta Eco DRR

11.7.2023

U cilju dogovora o realizaciji projekta „Izgradnja kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa – Eco DRR“, šef Kabineta ministra sigurnosti Mlađen Božović primio je delegaciju Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA koja je glavn partner u Projektu. Gospodin Božović je izrazio zadovoljstvo saradnjom Bosne i Hercegovine sa Vladom Japana te zahvalio na dosadašnjoj pomoći i podršci Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine.

U sklopu posjete japanskih eksperata održan je i sastanak u Operativno komunikacijskom centru BiH – 112 između predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, entitetskih uprava civilne zaštite, nadležnih entitetskih institucija, Brčko distrikta i predstavnika Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA.

Projekat se bazira na dvije komponente. Jedna komponenta je vezana za informativne sisteme šumskih požara a druga za konsolidaciju šumskog tla i sprječavanje klizišta.

Koordinator Projekta je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine a realizirat će se u saradnji JICA-e sa nadležnim entitetskim institucijama što uključuje entitetske uprave civilne zaštite, entitetske hidrometeororloške zavode i institucije za šumarstvo. U Projekat su uključene općine Konjic, Jablanica i Žepče iz Federacije Bosne i Hercegovine te općine Trebinje, Bileća, Ljubinje i Berkovići iz Republike Srpske.

Radi se o regionalnom projektu koji je već završen u Sjevernoj Makedoniji, a pokrenut je i u Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji.

Na sastanku je postignut dogovor o realizaciji budućih aktivnosti, a naredni sastanak je dogovoren za septembar ove godine.