Saopštenja za javnost

Predstavljeno 100 dana rada Ministarstva bezbjednosti BiH

24.5.2023

Ministar Nenad Nešić na današnjoj konferenciji za medije predstavio je aktivnosti Ministarstva bezbjednosti BiH realizovane u prvih 100 dana rada te ključne planove i prioritete u narednom periodu.

Nešić je istakao da su od februara, od kada je na čelu Ministarstva bezbjednosti, realizovani  ključni zadatci koji su su bili fokusirani na ispunjavanje uslova na putu ka evropskim integracijama, posebno nakon dodjele statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji, jačanja regionalnih odnosa i poboljšanja saradnje i povjerenja sa nižim nivoima vlasti.

U ovom periodu ispunjen je važan preduslov za uspostavljanje operativne saradnje s EUROPOL-om, potpisivanjem Pravilnika o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu.

Time je ovaj važan integracijski proces nakon višegodišnjeg zastoja otkočen i uskoro se očekuje uspostavljanje pune operativne saradnje sa EUROPOL-om.

Takođe Evropska unija je ponudila Bosni i Hercegovini sporazum o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), te su započete pripreme za vođenje pregovora.

“S obzirom da su dogovoreni politički ciljevi Savjeta ministara BiH u 2023. godini rad na priključenju EU i ispunjavanje 14 prioriteta Evropske unije, moj kabinet se prema tome ophodilo izuzetno ozbiljno i posvećeno. Smatram da dobijanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU treba iskoristiti kako bi se ubrzalo ispunjavanje preporuka EU i uspostavljanje saradnje sa bezbjednosnim agencijama EU”, kazao je ministar Nešić.  

U cilju ubrzanja ovih procesa i uspostave efikasne saradnje, održani su sastanci sa svim komesarima Evropske unije čiji rad je povezan za nadležnostima Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ministarstvo bezbjednosti je napravilo značajan iskorak ka EU integracijama i članstvom u Mehanizmu civilne zaštite EU. Nakon razornog zemljotresa na području Turske Bosna i Hercegovina je uputila pomoć u vidu spasilačkih timova i finansijske pomoći.

Osim pripadnika civilne zaštite Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta učestvovali su i timovi gorskih službi spašavanja.

Uprkos teškim uslovima za rad naši spasioci su iz ruševina spasili 30 osoba. Time su pokazali obučenost, spremnost i sposobnost za izvršavanje najsloženijih zadataka. Takođe, Savjet ministara BiH je odobrio milion KM za pomoć Turskoj.

Ministarstvo bezbjednosti BiH koordiniralo je i pomoć lokalnim zajednicama u BiH za saniranje posljedica zemljotresa. Odmah nakon stupanja na dužnost dao sam nalog za uplatu pomoći opštini Berkovići u iznosu od milion KM za saniranje posljedica zemljotresa.

S obzirom da smo svjedoci da su sve češće dešavaju prirodne i druge nesreće sa sve razornijim posljedicama, Ministarstvo bezbjednosti BiH će nastaviti intenzivno raditi u narednom periodu na jačanju međunarodne saradnje i jačanja kapaciteta u oblasti zaštite i spašavanja.

“U aprilu sam u Bakuu potpisao Sporazum o saradnji u oblasti zaštite protiv prirodnih i drugih nesreća sa Azerbejdžanom, kojim su definisane procedure slanja i primanja pomoći u slučaju nesreća. Postoji potreba za daljim unapređenje odnosa između dvije države u oblasti bezbjednosti ali i poboljšanja ekonomske saradnje, o čemu sam razgovarao i sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim”, istakao je Nešić.

U saradnji Ministarstva bezbjednosti i TIKA-e nastavljene su obuke pripadnika civilnih zaštita i gorskih službi spašavanja za urbano traganje i spašavanje. Ovog mjeseca je 60 spasilaca završilo obuku te dodatno usavršili vještine i procedure spašavanja.

Ministarstvo bezbjednosti je opredjeljeno za intenzivniju saradnju sa zemaljama Zapadnog Balkana kao važnog preduslova za suprotstavljanje prekograničnom kriminalu, ilegalnim migracijama i trgovini ljudima.

O ovim temama razgovarano je sa ministrima unutrašnjih poslova regiona Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije u cilju otvaranja dijaloga za rješavanje zajedničkih izazova i osnaživanja saradnje u oblasti bezbjednosti.

Održani su sastanci sa predstavnicima ključnih međunarodnih organizacija u BiH sa kojima Ministarstvo sarađuje i ima dugogodišnje partnerske odnose na kojima su dogovoreni ključni prioriteti u budućoj saradnji.

Održani su i sastanci sa ambasadorima zemlja akreditovanih u BiH u cilju jačanja bilateralnih odnosa i podrške u zajedničkim projektima.

„Kada su u pitanju upravljanje migracijama posjetili smo Unsko-sanski kanton te obišli Privremeni prihvatni centar Lipa. U razgovoru sa lokalnim vlastima Grada Bihaća i USK dali smo uvjerenja da nema većih problema u upravljanju migracijama i da je bezbjednost građana Bihaća i USK ostaje prioritet Ministarstva bezbjednosti BiH, ali i svih drugih državnih institucija koje su uključene u migracijski proces”, kazao je Nešić.

Osim jačanja nadzora i kontrole granica u proteklom periodu intenzivno je rađeno na omogućavanju lakšeg kretanja ljudi i bržeg protoka robe sa susjednim zemljama, čime bi se građanima, a posebno onim koji žive u pograničnom području olakšao svakodnevni život i obavljanje tekućih porodičnih, privrednih i kulturnih djelatnosti.

U proteklom periodu održan je sastanak Mješovite komisije Bosne i Hercegovine i Crne Gore na kojem je razgovarano o početku izdavanja pograničnih propusnica te uspostavljanja zajedničke granične kontrole na graničnim prelazima Klobuk-Ilino Brdo, na putnom pravcu Trebinje – Nikšić i Zupci- Sitnica, na putnom pravcu Trebinje – Herceg Novi.

Takođe za zajedničku sjednicu Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske predloženo je zaključive novog Ugovora o graničnim prijelazima ili dopuna postojećeg Ugovora koji obuhvata i novi granični prijelaz u Gradišci te rješavanje statusa graničnog prelaza u Svilaju.

“Da bi se efikasno borili protiv organizovanog kriminala, moramo imati adekvatno obučene, opremljene i plaćene policajce. Jedan od mojih priorita je jačanje kapaciteta i opremanja policijskih agencija kako bi olakšali njihov rad i omogućili adekvatno suprotstavljanje svim bezbjednosnim izazovima.

U protekla tri mjeseca uz podršku međunarodnih partnera obezbjedili smo 59 specijalističkih i terenskih vozila, a nabavljena je i druga oprema za nadzor i kontrolu granice kao što su termalne kamere i druga oprema.

Želimo i poboljšati uslove rada i položaj policijskih službenika i tome smo već imali sadržajne i otvorene razgovore sa predstavnicima Sindikata policijskih službenika BiH. Između ostalog, razgovarano je o Pravilniku o policijskim uniformama koji godinama čeka na usvajanje i Ministarstvo bezbjednosti je odmah reagovalo i pokrenulo proceduru usvajanja te se nadamo da će se za policijske službenike nabavljati adekvatna i kvalitetna odjeća i obuća te druga oprema”, istakao je Nešić.

Sve je više i savremenih bezbjednosnih prijetnji poput prošlogodišnjeg sajber napada na institucije BiH. Zbog toga je Ministarstvo i u ovoj oblasti u protekla tri mjeseca napravilo veliki iskorak i nakon višegodišnjeg zastoja intenziviralo aktivnosti na uspostavljanju Tima za odgovor na računarske incidente za institucije BiH (CERT).

Savjet ministara BiH je nedavno usvojio Prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva bezbjednosti, čime su stvoreni uslovi za konačno uspostavljanje CERT-a.

“Moja namjera, kao ministra bezbjednosti je da usmjerim svoje aktivnosti na promovisanje efikasnosti, etičnosti i profesionalizma, kako u radu, tako i u odnosu sa građanima, te strateškim partnerima u cjelokupnom bezbjednosnom sektoru u BiH i regiji.

Nedavno smo iskusili da je opravdan i zakonit postupak kontrole prisustva na radnom mjestu, od strane pojedinaca predstavljen kao napad na vjerske slobode. Ponavljam, moj cilj je disciplina i pojedinci izvrčući činjenice štite neradnike. Mi imamo veliku odgovornost prema građanima i BiH kao zemlji kandidatu za članstvo u EU. U narednom periodu očekuju nas veliki izazovi i ozbiljan rad na ispunjavanju 14 uslova Evropske unije”, pojasnio je Nešić.

Dodao je da se procjenjuje da ćemo se suočevati i sa drugim izazovima posebno kada je u pitanju sporost usvajanja propisa, izostanak saradnje i finansijska ograničenja, što će se rješavati boljom komunikacijom i usaglašavanjem sa svim nivoima vlasti.

“Ključni izazovi koji su pred nama su vezani za ilegalne migracije, organizovani kriminal i korupciju, kompjuterski kriminal, zloupotrebe opojnih droga, nelegalnu trgovinu oružjem i trgovinu ljudima.

Za rješavanje ovih problema ključan je dijalog, međusobno razumjevanje uvažavanje i saradnja svih institucija u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim nadležnostima”, zaključio je Nešić.

 

3 FOTO GALERIJA