Saopštenja za javnost

Završena obuka pripadnika spasilačkih službi za potrage i spašavanja u urbanim sredinama

12.5.2023

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) u Bosni i Hercegovini organizirali su edukacije pripadnika spasilačkih službi za potrage i spašavanja u urbanim sredinama.


Obuku je prošlo 60 spasilaca iz Federalne uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Odjela za javnu sigurnost Brčko Distikta Bosne i Hercegovine, kao i pripadnici Gorske službe spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić na današnjoj ceremoniji uručenja certifikata je istakao višegodišnju uspješnu saradnju između TIKA-e i Ministarstva u oblasti edukacija za spasioce iz cijele Bosne i Hercegovine. Od 2017. godine obučeno je više od 200 spasilaca od kojih su mnogi pokazali stečena znanja u stvarnim nesrećama i spašavanju ljudskih života. 

Direktor Turske razvojne agencije TIKA Erdinč Išik zahvalio se Ministarstvu sigurnosti BiH za za blisku saradnju i podršku u proteklom periodu ali posebno spasiocima iz BiH koji su učestvovali u spašavanju u Turskoj.

Ambasador Turske u BiH Sadik Girgin je naglasio da nijedna zamlja nije dovoljno spremna da sama odgovori na razorne nesreće ta da je u takvim situacijama potrebna međusobna pomoć i solidarnost. Dodao je da je BiH mala zemlja po broju stanovnika ali je po broju spasilaca i pomoći koja je prikupljena za narod Turske poslala poruku svijetu da je zemlja sa velikim srcem.