Saopštenja za javnost

Ministar Nešić na konferenciji o jačanju kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa u BiH

25.4.2023

Konferencija o jačanju kapaciteta globalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa u lokalnim zajednicama Bosne i Hercegovine“, održana je danas u Sarajevu u organizaciji Asocijacije AZUR i pod pokroviteljstvom Ministarstva bezbjednosti BiH i Kancelarije UN za smanjenje rizika (UNDRR).

Konferencija je okupila predstavnike lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnike domaćih i međunarodnih institucija, organizacija i stručnjaka, angažirane na implementaciji ciljeva i aktivnosti Globalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa UNDRR i implementaciji politika Sendai Okvir za smanjenje rizika od katastrofa 2015-2030. 

Konferenciju su otvorili ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić i rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera. Ministar Nešić je naglasio da je Bosna i Hercegovina od 2013.godine potpisnica globalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa. 

U proteklom periodu je zahvaljujući naporima međunarodne zajednice, učesnicima sistema zaštite i spašavanja predvođenim Ministarstvom bezbjednosti i entitetskim upravama civilne zaštite i Odjeljenja javne bezbjednosti Brčko distrikta BiH, kao i predstavnicima nevladinog sektora i akademske zajednice, proveden je niz aktivnosti u cilju jačanja otpornosti lokalnih zajednica od katastrofa. 

Ulaskom Bosne i Hercegovine u Mehanizam civilne zaštite EU, u posljednjem kvartalu prethodne godine, otvorene su nove perspektive za unapređenje kapaciteta prevencije, spremnosti i odgovora na prirodne i druge nesreće, iako je pred BiH dug i trnovit put za izgradnju efikasnog sistema u skladu sa preporukama i smjernicama UN-a i EU. 

Zbog toga je saradnja sa ključnim partnerima na provođenju ciljeva i politika globalne platforme za smanjenje rizika u Bosni i Hercegovini, jedan je od prioriteta u radu Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

“U ostvarenju ovih zadataka i dalje nam je potrebna puna podrška međunarodnih partnera koji su i do sada nesebično pomagali Bosnu i Hercegovinu u različitim sferama interesovanja i provođenja globalnih strateških ciljeva UN-a i EU. Zato je od izuzetne važnosti uključenje svih partnera i njihova interoperabilnost na izgradnji sistema prevencije i ranog upozorenja, opremanje i treninzi jedinica i modula za brzi odgovor, te digitalizacije rizika, uticaja i kapaciteta odgovora na katastrofe. Samo zajedničkom sinergijom i jačom multi-državnom i prekograničnom saradnjom na prenosu znanja i naučenih lekcija iz prošlosti, možemo ostvariti zacrtane globalne ciljeve i naše zajednice učiniti bezbjednim i otpornijim na izazove i katastrofe koje nas očekuju u budućnosti”, kazao je Nešić.

 

3 FOTO GALERIJA