Saopštenja za javnost

Sastanci ministara Nešića sa ambasadorima Hrvatske i Kine

19.4.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas je u Sarajevu imao odvojene sastanke sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem i ambasadorom Narodne Republike Kine Ji Pingom.

Ministar Nešić i ambasador Sabolić konstatovali su da dvije susjedne države ostvaruju saradnju u brojnim oblastima bezbjednosti, s obzirom na zajedničke bezbjednosne izazove, ali i činjenicu da dijele granicu dužu od 1.000 km. Saradnja u ovoj oblasti bit će nastavljena te je istaknuto da postoji potreba i za unaprjeđenje odnosa, posebno u oblasti ispunjavanja obaveza na putu ka evropskim integracijama.

Ministar Nešić je istakao da je već napravljen značajan iskorak u uspostavi pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, da je započeta i procedura za potpisivanje sporazuma sa FRONTEX-om kao i da postoji opšte opredjeljenje da se ubrza procedura ispunjavanja preporuka Evropske komisije. Razgovarano je i o ilegalnim migracijama, trenutnom stanju i ključnim izazovima u ovoj oblasti. 

Tokom sastanka Nešića i ambasadora Ji Pinga konstatovano je da postoje dobri prijateljski odnosi između dvije države, koji se pozitivno reflektiraju i na saradnju u oblasti bezbjednosti. 

Zaključeno je da se posljednih godina bilježi unaprjeđenje ulaganja u BiH kao i drugih oblika ekonomske saradnje. Ministar Nešić je istakao da će Ministarstvo bezbjednosti konstanto radi na unaprjeđenju bezbjednosnog ambijenta koji je važan i za privlačenje i zaštitu stranih investicija.

 

5 FOTO GALERIJA