Saopštenja za javnost

Ministar Nešić posjetio USK i Privremeni prihvatni centar Lipa

18.4.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa danas su posjetili Unsko-sanski kanton.

Ministar Nešić i direktor Laketa su obišli Privremeni prihvatni centar Lipa zajedno sa gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem i šeficom Misije Međunarodne organizacije za migracije IOM Laurom Lungarotti. Upoznali su se sa načinom rada i uslovima boravka u ovom centru za prihvat migranata, koji je izgrađen po međunarodnim standardima prije dvije godine.   

Konstatovano je da su uslovi za boravak migranata izuzetno dobri i da nema većih problema u svakodnevnom funkcionisanju i osiguaranju smještaja, hrane i drugih potreba za oko 253 migranata koji trenutno borave u Lipi.

Također, upoznali su se i sa izgradnjom smještaja za privremeno zadržavanje migranata. Konsatovano je da ovaj objekat, odnosno kontejneri, nisu stavljeni u funkciju i u njima niko ne boravi. O njihovom načinu korištenja bit će naknadno donesena odluka u skladu sa pozitivnim propisima i zakonima u BiH.

Delegacija Ministarstva sigurnosti BiH i SPS, održala je sastanak u Bihaću i sa predstavnicima Vlade USK, predvođenim premijerom Mustafom Ružnićem. Na sastanku je razgovarano koordiniranju aktivnosti između svih nivoa vlasti u upravljanju migracijama, kao i potrebi pravovremene razmjene informacija u cilju bolje i efikasnije saradnje u ovoj oblasti.

 

4 FOTO GALERIJA