Saopštenja za javnost

Izgradnja kapaciteta za odgovor na velike požare

12.4.2023

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u koordinaciji sa entitetskim upravama civilne zaštite i uz podršku Sekretarijata Inicijative za prevenciju i pripravnost na katastrofe u Jugoistočnoj Evropi (DPPI SEE) organizira radionicu o izgradnji kapaciteta za odgovor na velike požare otvorenog prostora - model organiziranja i funkcionisanja zračnih snaga, iznajmljivanje i nabavka letjelica. Radionici na Igmanu prisustvuju predstavnici devet država Jugoistočne Evrope.

Cilj je razmjena znanja i iskustava na svim nivoima zemalja članica DPPI SEE. Poseban fokus je na modelima organizovanja zračnih snaga, iznajmljivanju aviona na komercijalnoj osnovi u toku sezone požara, procedurama nabavke protivpožarnih aviona, dostupnosti i angažovanja potrebnog letačkog i drugog osoblja u vazduhoplovstvu. 

Učesnici će biti upoznati sa dobrim ali i lošim praksama u ovoj oblasti, koja mogu poslužiti kao značajno iskustvo za nabavku i upotrebu protivpožarnih letjelica.

Također, razgovarano je i o troškovima vazduhoplovstva na godišnjem nivou, adekvatnom planiranju budžeta i drugim pitanjima značajnim za upravljanje, organizaciju, funkcionisanje, angažovanje i rad vazduhoplovstva.

 

5 FOTO GALERIJA