Saopštenja za javnost

Sastanak ministara Nešića i Heydarova - BiH i Azerbejdžan unaprijeđuju saradnju u oblasti zaštite i spašavanja na viši nivo

11.4.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ministar za vanredne situacije Azerbejdžana Kamaladdin Heydarov danas su u Bakuu potpisali Sporazum o saradnji u oblasti zaštite protiv prirodnih i drugih nesreća. Sporazumom se definiraju procedure slanja i primanja pomoći u slučaju nesreća, čime se ovaj proces ubrzava i omogućava pravovremen i adekvatan odgovor timova na terenu.

Nešić je naglasio da zaštita i spašavanje predstavlja prioritetni državni bezbjednosni interes, čijim se ostvarivanjem, osim jačanja državne bezbjednosti, smanjuje broj ljudskih žrtava i materijalnih šteta i štiti okoliš. 

“Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine nastoji, kako vlastitim snagama, tako i u saradnji sa drugim organizacijama i institucijama u Bosni i Hercegovini stepen bezbjednosti građana podići na viši nivo. Stoga je potpisivanje ovog sporazuma jako važno za nas i još jedan korak u postizanju tog cilja. Uvjereni smo da će potpisivanje sporazuma sa Azerbejdžanom otvoriti nove perspektive u oblasti zaštite i spašavanja u različitim vidovima saradnje od konkretne pomoći na terenu u slučaju prirodnih ili drugih nesreća do obuka i zajedničkih vježbi”, kazao je Nešić.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina prijemom u Mehanizam za civilnu zaštitu EU, postala dio evropskog koncepta sistema zaštite i spašavanja. 

“Siguran sam da će Bosna i Hercegovina nastaviti uspješno raditi i sarađivati sa drugim prijateljskim državama među kojima svakako spada i Azerbejdžan i biti pouzdan partner u međusobnoj saradnji i unaprjeđenju bezbjednosti građana i njihove imovine, istakao je Nešić.   

Ministar Nešić će tokom vrlo uspješne i produktivne službene posjete Bakuu razgovarati o jačanu saradnje i razmjeni iskustava u oblasti bezbjednosti i sa šefom Službe državne bezbjednosti Ali Naghiyevim i šefom Državne službe za migracije Vusalom Huseynovim.

 

 

4 FOTO GALERIJA