Saopštenja za javnost

Ministri Nešić i Spasovski o budućnosti Zapadnog Balkana

5.4.2023

Nakon sastanaka na najvišem nivou u okviru Brdo procesa ministar bezbjednosti Nenad Nešić učestvovao je na okruglom stolu Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

Pored ministra Nešića na okruglom stolu učestvovao je i ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski. Tema okruglog stola bila je "Kako Zapadni Balkan učiniti boljim i prosperitetnijim - bezbjednosni aspekt".

Ovim je nastavljena saradnja i produbljivanje dobrih odnosa dva ministarstva i dvije zemlje.

Ministri su se saglasili da je ključna stvar za bezbjednost na Zapadnom Balkanu da EU u ovom osjetljivom geopolitickom trenutku uvidi značaj brzog završetka evropskih integracija cijele regije.

Ministar Nešić istakao je da je Sjeverna Makedonija država u koju migranti ulaze iz EU, a BiH zemlja iz koje izlaze u EU. Podvukao je da se od BiH i Sjeverne Makedonije očekuje da budu garanti bezbjednosti cijele EU ali da u isto vrijeme građani dvije zemlje očekuju konkretnije i opipljivije rezultate na evropskom putu.

"U izuzetno uspješnoj posjeti Briselu naišao sam na otvorena vrata. Vrijeme je da prestanemo da očekujemo da će nas u EU neko vući za rukav. Potrebno je da i mi pokažemo energiju i proaktivnost. Ja sam tako pristupio svom mandatu i insistiraću na razgovoru, dogovoru i kompromisu kad su u pitanju sva politička pitanja u BiH", kazao je Nešić.

 

 

 

4 FOTO GALERIJA