Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić na FRONTEX-ovoj konferenciji graničnih policija u Poljskoj

27.10.2022

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvuje na godišnjoj konferenciji graničnih policija u Poljskoj, u organizaciji Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

Konferencija je posvećena operativnim pitanjima, olakšavanju saradnje i jačanju koordinacije, a posebno u borbi protiv prekograničnog kriminala, prekograničnih prijetnji zdravlju i zaštiti migranata i izbjeglica. 

Ministar Cikotić je bio panelista u sesiji posvećenoj pružanju zaštite i rješenja za izbjeglice i migrante na granicama, na kojoj je razgovarano o efikasnom odgovoru na ove krize. 

Tokom dvodnevne konferencije ministar Cikotić će imati više bilateralnih sastanaka sa predstavnicima FRONTEX-a i delegacija drugih zemlja.

Posebno će u fokusu biti otvaranje novih pregovora o sporazumu o saradnji u području upravljanja granicama između FRONTEX-a i zemalja regiona, uključujući i našu državu. 

Ovaj sporazum predviđa mogućnost pružanja pomoći u upravljanju migracijama, borbi protiv nezakonitog useljavanja i suzbijanja prekograničnog kriminala, ali i organizacije zajedničkih operacija i raspoređivanje Frontex-ovih timova na granicu.