Saopštenja za javnost

Uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava iz rijeke Save

21.9.2022

Na području općine Bosanski Brod od 10. do 25. 09. 2022. godine vrši se uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava iz rijeke Save. Deminiranje provodi ronilački tim policije Republike Češke u saradnji sa entitetskim timovima civilne zaštite, a u skladu sa Memorandumom o saradnji potpisanim između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i MUP-a Češke.

Lokaciju operacija posjetiila je ambasadorica Republike Češke u Bosni i Hercegovini Ivana Hlavsova, sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, entitetskih uprava civilne zaštite i Općine Bosanski Brod.

Saradanja traje od 2012. godine i do sada je realiziran veliki broj različitih aktivnosti.

Ambasadorica Hlavsova je istakla zahvalnost Ministarstvu sigurnosti BiH i ostalim učesnicima na dobroj saradnji i komunikaciji i istakla važnost ovog projekta za građane u BiH.

Tokom sastanka istaknuta je i potreba nastavka projekta u 2023. godini, kao i pokretanje novih projekta iz oblasti zaštite i spašavanja.

Vlada Republike Češke finansijski podržava i druge projekte od kojih se trenutno realizira projekat podrške implementaciji Strategije protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini, projekat podrške na jačanju gorskih službi u Bosni i Hercegovini i projekat upravljenje rizikom od požara za lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković je istakao da je uspješna saradnja do sada je polučila dobre rezultate i stvorila sigurnije okruženje u mnogim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini.

Ronilački timovi češke Policije u saradnji sa kolegama iz entitetskih uprava civilne zaštite izveli i do sada uspješno realizirali čišćenje dijelova riječnih korita rijeka Drine, Une i Save i Neretve, kao i na nekoliko jezera

Kroz obuku ronilaca do sada je prošlo je preko 100 pripadnika iz entitetskih uprava civilne zaštite. Ovo je nakon Bihaća druga aktivnost ove godine. Takođe, u oktobru je planirna i druga misija obuke ronilaca na Visu.

Brković je posabno naglasio da je posljednjih nekoliko godina, bez obzira na lokaciju izvođenja operacije, učestvovali zajedničkim snagama ronilački timovi Češke policije i ronioci iz Bosne i Hercegovine, odnosno ronioci iz entitetskih uprava civilne zaštite.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine će i u budućnosti nastaviti podržavati sve aktivnosti tretirane potpisanim Memorandumom i biti dobar partner u implementaciji i drugih zajedničkih projekata.

 

3 FOTO GALERIJA